Predsjednica Vlade Slovenije: Evropa bez islama ne bi bila kakva jest (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek kazala je u svom govoru na današnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u Ljubljani, govoreći o četiri decenije borbe ovdašnjih muslimana za  izgradnju džamije, da su se različite sile nadmetale oko te bogomolje, a na kraju je pobijedio razum.

“Današnji dan, nakon četiri desetljeća, veliki je trenutak za Islamsku zajednicu u Sloveniji, ali i cijelu Sloveniju. Svaka vjera ima pravo na svoj prostor za obavljanje molitve. Preplitanje različitih kultura u jednom mjestu i državi daje posebnu čar. Evropa bez islama ne bi bila kakva jest, raznolika i kulturno različit kontinent, a dobra saradnja je garant dugoročne stabilnost.

Ona je napomenula i da je povezivanje islama sa fundamentalizmom izazivalo netrpeljivost. To je, također, rekla je doprinijelo dugogodišnjem čekanju na početak izgradnje džamije.

‘Tomu je je doprinijela i politika… Muslimani su bili prinuđeni na najveće praznike, na Bajrame molitvu obavljati u sportskim dvoranama”, dodala je premijerka Slovenije.

Svečanim polaganjem kamena temeljca u blizini mesdžida u Ljubljani, 44 godine nakon začetka ideje, danas  je učinjen prvi korak ka izgradnji Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u slovenskoj prijestolnici.

Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, ministar vakufa Države Katar Ghaith bin Mubarak bin Imran Al Kuwari, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Gabus.

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.