PREDSJEDNIK EKVADORA BRUTALNO O ASSANGEU: “Okončali smo azil za ovo razmaženo derište”

"Okončali smo azil za ovo razmaženo derište", rekao je jučer predsjednik Ekvadora, Lenin Moreno, u prilično žestokom govoru u kojem je obrazložio svoju odluku da poništi azil Julianu Assangeu i omogući njegovo hapšenje.

“Odsad ćemo biti pažljiviji pri davanju azila ljudima kako bismo ga dali onima koji ga zaista zaslužuju, a ne bijednim hakerima čiji je jedini cilj destabilizirati vlade”, dodao je Moreno. 

Moreno ni ranije nije krio da se želi riješiti Assangea, kojem je azil dao njegov prethodnik Rafael Correa 2012. Moreno je Assangea opisao kao “naslijeđeni problem”, “hakera” i “kamenčić u cipeli”. A u jučerašnjem video-obraćanju otišao je još dalje i prozvao ga zbog “nepristojnog i agresivnog ponašanja”, “agresivnih i prijetećih proglasa” Wikileaksa protiv Ekvadora te “kršenja međunarodnih sporazuma”, odnosno konvencija o diplomatskom azilu, zbog kojih azil Assangeu “više nije bio moguć”. 

Kao posljednji primjer nedozvoljenog miješanja u unutarnje poslove drugih država, Moreno je naveo Wikileaksovu objavu tajnih vatikanskih dokumenata u siječnju ove godine. Assange je odbijao poštovati i “protokol o dnevnom redu” koji mu je ekvadorsko veleposlanstvo uvelo, požalio se Moreno. 

 Ugrađeni videozapis 

Kako piše NBC, Assangeovo sedmogodišnje skrivanje u ekvadorskom veleposlanstvu je završilo dramatično, ali i sami boravak je bio incidentan. Assange je strpljenje i dobronamjernost ekvadorskih domaćina iskušavao hodanjem po veleposlanstvu u gaćicama, puštanjem glasne muzike, smradom zbog netuširanja, igranjem nogometa i vožnjom skejta po noći – u zatvorenom, fizičkim maltretiranjem i prijetnjama osoblju veleposlanstva, tučnjavom sa zaštitarima, pa čak i mazanjem izmeta po zidovima veleposlanstva. 

Sve je ovo za NBC potvrdio ekvadorski dužnosnik koji je ostao anoniman jer nema ovlasti iznositi detalje Assangeova boravka u veleposlanstvu.

A za maleni i siromašni Ekvador, koji je trošio gotovo milijun dolara godišnje na zaštitu Assangea, ovo je shvaćeno kao nacionalna uvreda – pogotovo kad su Assange i njegovi odvjetnici počeli upućivati “uvredljive prijetnje” Ekvadoru, optužujući njegovu vladu da je pod kontrolom drugih država, kako je otkrio ministar vanjskih poslova Jose Valencia u izlaganju pred parlamentom jučer. 

Ekvador se morao “nositi s njegovim bezobrazlukom” sedam godina, rekao je Valencia. Na kraju nije imao drugog izbora nego okončati njegov boravak u londonskom veleposlanstvu nakon njegovih “nebrojenih činova uplitanja u politiku drugih država” koje je dovelo u opasnost odnose Ekvadora s tim državama. Jedna od tih država zasigurno je SAD, u čije se izbore Wikileaks izravno upleo objavljujući emailove demokratskih političara koje su, kako su utvrdile američke obavještajne službe i tužiteljstvo, hakirali ruski obavještajci.

Usto, Assange je “trajno optuživao osoblje (veleposlanstva) da ga špijunira i snima” za račun SAD-a i, umjesto da bude zahvalan za sedmogodišnji azil, pokrenuo je “lavinu kritika” na račun ekvadorske vlade, rekao je Valencia. U nizanju zamjerki na račun Assangea, ekvadorski šef diplomacije nije se suzdržavao, pa je tako naveo kako je gost imao i “higijenske” probleme, uključujući jedan “vrlo neugodan probavni problem”, prenosi Guardian.

U isto vrijeme, Assangeovo zdravstveno stanje s vremenom se pogoršavalo, što je zadavalo dodatnu glavobolju Ekvadorcima. Osim toga, dok su i Assange i ekvadorska vlada 2012. mislili da će njegov boravak u veleposlanstvu biti privremen, odbijanje Velike Britanije da mu pruži siguran prolaz na ekvadorski teritorij značilo je da je morao “trajno ostati u veleposlanstvu”. 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana