Predsjednik Francuske: Schengen u opasnosti

Predsjednik Francuske Francois Holland danas je upozorio da će se, ukoliko izbjeglička kriza ne bude razriješena, Schengenska zona naći u opasnosti.

Evropska unija nastoji da razriješi najgoru izbjegličku krizu još od Drugog svjetskog rata, a Njemačka, Austrija i Slovačka su zbog velikog priliva izbjeglica ponovo uvele pogranične kontrole, suprotno odredbama Schengenskog sporazuma, prenijela je agencija AFP.

Hollande je u intervjuu toj agenciji rekao da bi schengenska zona mogla da se nađe u opasnosti ukoliko ne budu uspostavljeni registracioni centri u kojima bi se razdvojile izbjeglice od ekonomskih migranata i osigurala podjela tražilaca azila.

Francuski predsjednik je dodao da, ukoliko se ne kontrolišu vanjske granice Evropske unije, države će na ovaj ili onaj način uspostaviti nacionalne granice.

Kontrolisani prostor

“Bićemo obavezni da ponovo uspostavimo granične prijelaze, kontrole… i to će biti kraj Schengena u smislu kontrolisanog prostora koji omogućava slobodu kretanja”, istakao je Hollande.

On je dodao da, također, postoji rizik da se države članice Unije ne slože oko toga kako da podjele oko 120.000 izbjeglica, kako bi olakšali veliki pritisak na Italiju, Grčku i Mađarsku, koje posrću pod teretom priliva novih izbjeglica.

Hollande je rekao da će pravi izazov nastupiti ako članice odbiju da primjene sistem kvota EU za prihvat izbjeglica.

“Kako da to nametnemo? Ukidanje subvencija ili uvođenje sankcija bi značilo da će zemlje platiti zato što ne primaju izbjeglice”, rekao je on.

“Ako budemo još restriktivniji, postoji opasnost da schengenska zona bude ograničena na samo nekoliko zemalja. Tad bi Evropa mogla da se nađe u opasnosti”, istakao je Hollande.

Većina članica EU podržava uvođenje kvota za prihvat izbjeglica, ali im se oštro protive Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.