Premijer Haradinaj posjetio mjesto gdje je posljednji put vidio svoga brata Luana

Pemijer Kosova Ramush Haradinaj posjetio je mjesto na kome je njegov brat Luan Haradinaj herojski pao. Luan je poginuo u jednoj od prvih borbi OVK protiv srpskih okupacionih snaga, 6. maja 1997. godine. U toj borbi bio je ranjen i sam premijer.

Haradinaj je u opisu fotografija koje je objavio, napisao. “Ovdje sam se odvojio od Luana 6. maja 1997. godine na “Qaf├ź Mullar├źu”.

Luan Haradinaj, zajedno sa svojim bratom Ramushom Haradinajem i grupom koju su ─Źinili Fehmi e Xhev├ź Lladrovci, Selim Krasniqi i Ramiz Lladrovci, Abedin Rexha i Ilaz Kodra, Rafet Rama i Gani Rama, Emrush Xhemajli i Ali Ahmeti krenuli su u borbu. Oni su stigli do iznad sela Lara, sela u blizini Kushninija u Hasu, a u mjestu zvanom “Qaf├ź e Mullarit”, njihova grupa pala je u zasjedu srbijanske okupatorske vojske. Luan Haradinaj je ubijen u ovoj zasjedi, Rafet Rama je ranjen, kao i Ramush Haradinaj i Fehmi Lladrovci.

Tijelo Luana Haradinaja se nalazilo u Vlori sve do oslobo─Ĺenja Kosova. Nakon osloba─Ĺanja, njegovo tijelo je premje┼íteno na groblju mu─Źenika nacije u njegovom rodnom mjestu u Glo─Ĺanu, gdje je zajedno sa 20 mu─Źenika pokopan i heroj Luan Haradinaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐