Premijer Haradinaj posjetio mjesto gdje je posljednji put vidio svoga brata Luana

Pemijer Kosova Ramush Haradinaj posjetio je mjesto na kome je njegov brat Luan Haradinaj herojski pao. Luan je poginuo u jednoj od prvih borbi OVK protiv srpskih okupacionih snaga, 6. maja 1997. godine. U toj borbi bio je ranjen i sam premijer.

Haradinaj je u opisu fotografija koje je objavio, napisao. “Ovdje sam se odvojio od Luana 6. maja 1997. godine na “Qafë Mullarëu”.

Luan Haradinaj, zajedno sa svojim bratom Ramushom Haradinajem i grupom koju su činili Fehmi e Xhevë Lladrovci, Selim Krasniqi i Ramiz Lladrovci, Abedin Rexha i Ilaz Kodra, Rafet Rama i Gani Rama, Emrush Xhemajli i Ali Ahmeti krenuli su u borbu. Oni su stigli do iznad sela Lara, sela u blizini Kushninija u Hasu, a u mjestu zvanom “Qafë e Mullarit”, njihova grupa pala je u zasjedu srbijanske okupatorske vojske. Luan Haradinaj je ubijen u ovoj zasjedi, Rafet Rama je ranjen, kao i Ramush Haradinaj i Fehmi Lladrovci.

Tijelo Luana Haradinaja se nalazilo u Vlori sve do oslobođenja Kosova. Nakon oslobađanja, njegovo tijelo je premješteno na groblju mučenika nacije u njegovom rodnom mjestu u Glođanu, gdje je zajedno sa 20 mučenika pokopan i heroj Luan Haradinaj.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana