Premijer Kosova poručio Beogradu: Odbrana Kosova svim sredstvima

„Ko god tvrdi da će i za jedan centimetar ugroziti teritorijalni integritet Republike Kosova, Policija Kosova ima mandat i puno povjerenje da upotrebi svu ustavnu i zakonsku vlast, čak i ispred srpske žandarmerije“, kazao je  Thaçi.

Thaçi je to poručio tokom zasjedanja vlade, a nakon hapšenja dva kosovska policajca kod Merdara od strane srpske žandarmerije, najava o održavanju srpskih izbora na Kosovu i incidenata na sjeveru Mitrovice.

Ubistvo kosovskog Abanca, Seljvera Haradinaja, u jsevernom djelu Mitrovice, Thaçi je ocjenio terorističkim aktom koji se treba rasvetliti bez prejudiciranja njegovih motiva.

”Osudili smo ovaj kriminalan, teroristički čin. Vlada Kosova će biti bliža građanima i na sjeveru i razmotrit ćemo sve mogućnost kako bi došli do istine oko ovog kriminalnog čina, ne prejudicirajući nijednom motiv, bilo da je on politički ili etnički”, izjavio je kosovski premijer.

Njegov zamjenik Hajredin Kuçi nije isključio mogućnost da državni organi ponovo intervenišu u sjeverni dio, iako je u većini slučajeva pominjao da ta odgovornost pripada KFOR-u i EULEX-u.

“Izvršićemo svako ustavno i zakonsko djelovanje ispred tih kriminalaca i nećemo se predati pred onima koji vrše kriminalna djela. To je završeno. Radićemo na sprovođenju reda i zakona na cijeloj teritoriji Republike, i reagovaćemo gdje god ima protivzakonskog djelovanja”, kazao je Kuçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.