Svečana promocija Himne sandžačkih Bošnjaka

Predsjednik tog vijeća Esad Džudžević rekao je da je tom himnom zaokružen proceš samoidentifikacije Bošnjaka i krunisanje njihovog znanja, kapaciteta i kompetencija.

“Onaj drugi dio koji je obaveza države mi smo pokušali da smjestimo u deset poglavlja Bošnjačke rezolucije, koju smo već predstavili javnosti. Rezolucija predstavlja obavezu države da poštuje naša prava, stavove i identitet onako kako jer to regulisano ustavom i zakonima Srbije. Duboko sam uvjeren da će bošnjačka himna dati svoj doprinos stvaranju nacionalnog konsenzusa i zajedništva Bošnjaka na isti način na koji je dala i nacionalna zastava”, rekao je on okupljenima.

Džudžević je najavio da će vijeće na čijem je on čelu sve resusrse staviti u službu pobJede izborne liste Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, na predstojećim izborima zakazanim za 6. maj.

“Vojvođanska vijeća su podržala Demokratsku stranku u Vojvodini, Mađarsko nacionalno vijeće je podržalo listu Saveza vojvođanskih Mađara, prema tome i mi imamo pravo da podržimo Ugljaninovu listu. Ne treba zaboraviti da je Ugljaninova stranka upravo prva počela bošnjački preporod na ovim prostorima”, rekao je Džudžević.

Svečanom skupu premijernog intoniranja himne Bošnjaka Sandžaka prisustvovali su, pored brojnih građana, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i ministar Sulejman Ugljanin.

Etnomuzikolozi su za himnu izabrali ovu staru kasidu, vrstu pjesme iz bošnjačke duhovne tradicije, uz novi, moderni, aranžman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.