Prepolovite bol bez konzumiranja tableta

Naučnici su otkrili da fotografije voljenih osoba mogu ublažiti bol djelujući na područje mozga koja ga obrađuje jednako kao paracetamol ili narkotici kao što je kokain.

Studija provedena na Univerzitetu Stanford pronašla je direktne dokaze koji povezuju osjećaje emocionalne privrženosti s ublažavanjem bola.

Mozgovi zaljubljenih studenata podvrgnuti su MRI skeniranju. Dok su im nanosili bol uz pomoć različitih intenziteta topline, oni su se trebali koncentrisati na fotografiju osobe u koju su zaljubljeni.

Neuronaučnik Jarred Younger je ustanovio da se osjet boli srednjeg intenziteta uz pomoć ove metode može smanjiti za 36 do 44 posto, a intenzivna nelagoda za 13 posto.

U zasebnoj studiji psiholozi su proučavali reakcije 25 žena i njihovih mladića s kojima su bili u vezi duže od šest mjeseci.

Podvrgnuti su različitom intenzitetu boli (bockanjem oštrim predmetom). Pri tome su žene držale ruku svog mladića ili ruku nepoznatog muškarca. Ni jednog nisu vidjele jer je ostatak tijela bio skriven iza zavjese.

U drugom slučaju žene podvrgnute bolnom testu su trebale gledati u sliku svog mladića ili sliku nepoznatog muškarca. Istraživači sa Sveučilišta California, koji su proveli ovo istraživanje, uočili su da su žene osjetile znatno manju bol dok su držale ruku svog partnera.

Međutim fotografija dragog muškarca jednako je dobro djelovala na smanjenje bola. U oba slučaja olakšanje je bilo znatno bolje nego kad je u pitanju bila ruka ili fotografija nepoznatog muškarca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.