Prevencija raka u šest jednostavnih koraka

Prevencija raka nije toliko težak zadatak. Ona uključuje pažnju prema svojoj dijeti i stilu života, eliminaciju toksina te unos određenih nutrijenata.

1. Jedite zdravo

Najvažniji dio prevencije raka je vaša dijeta. Vaša prehrana bi trebala biti što zdravija. Jedite cjelovitu hranu u njenom prirodnom obliku. Ograničite unos brze i prerađene hrane. Čitajte etikete na ambalaži proizvoda. Izbjegavajte konzervanse, umjetne boje i ostale aditive.

Kada je to moguće, kupujte hranu iz biološkog uzgoja. To se posebno odnosi na voće, jer ono najviše upija pesticide te proizvode životinjskog porijekla koji mogu sadržavati hormone i antibiotike.

Šećer hrani rak. Ograničite unos bijelog rafiniranog šećera. Povećajte unos lanenog ulja koje dokazano spriječava širenje ćelija raka.

2. Izbjegavajte toksine

Toksini su postali dio naše svakodnevice. Toksini mogu uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe poput alergije, astme, hormonskih poremećaja – sve do raka. Moguće je smanjiti prisutnost toksina u vašem domu.

Mnoga sredstva za čišćenje i ličnu njegu sadrže sintetičke hemikalije dobivene iz nafte. Na ovoj listi su sredstva za pranje rublja, čišćenje doma, pranje posuđa, mirisni mikrosprejevi, šamponi, kreme, paste za zube, parfemi i kozmetika.

Preporučujemo da koristite ekološka sredstva za čišćenje i organsku kozmetiku. Ako pušite, odmah razmislite o tome da prestanete s time. Bez obzira na to što mislite, cigarete zaista uzrokuju rak.

Unosite što manje alkohola jer i on povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma. Redovno radite čišćenje organizma od toksina.

3. Vježbajte

Pobrinete se za to da vježba postane dio Vašeg života. Označite dane za vježbu na kalendaru i držite se plana. Uskoro ćete primijetiti da su se Vaše raspoloženje i san poboljšali, osjećat ćete se sretnijima i punim energije.

Osim toga, vježba će Vas zaštititi od mnogih vrsta raka. Istraživanja pokazuju da 3-4 sati vježbe tjedno smanjuju rizik od raka dojke za 40%, raka prostate za 30%, a raka crijeva – za zapanjujućih 50%.

4. Opuštajte se

Naš život je prepun stresa, a stres se danas povezuje s mnogim bolestima. Najnovija istraživanja su otkrila da hormoni stresa uzrokuju pad imuniteta i pogoduju razvoju stanica karcinoma.

Stoga, naučite se opuštati. Nije bitno koliko je Vaš život napunjen stresom. Bitno je kako se nosite s njim. Meditacija, šetnja u prirodi, lagane vježbe, topla kupka, dobar film, druženje s prijateljima ili obitelji dobar su način da se opustite i zaboravite na svakodnevne probleme.

5. Sunčajte se

Nedostatak vitamina D povezuje se s osteoporozom, pretilošću, astmom, srčanim bolestima, multiplom sklerozom, a sada i karcinomom. Studije potvrđuju da je vitamin D bitan, ne samo za prevenciju raka, nego i uništava već postojeće tumore.

Vitamin D možete dobiti apsolutno besplatno: organizam ga stvara kada se izlažete sunčevoj svjetlosti. Svakodnevno provodite na suncu barem 15-20 minuta da biste dobili dovoljne količine ovog važnog vitamina.

Ne zaboravite da sredstva za sunčanje s SPF zaštitom blokiraju stvaranje vitamina D.

6. Unosite dodatne nutrijente

U naše vrijeme osiromašenog tla i nekvalitetne hrane, unos dodatnih nutrijenata je izbor mnogih ljudi. Uobičajeno je čuti da je beskorisno, čak štetno, uzimati dodatke prehrani. Takvo razmišljanje je pogrešno.

Vitamini, minerali, biljni ekstrakti i drugi dodaci su korisni, a odnos korist-cijena je izrazito povoljan. To su dokazale tisuće nezavisnih istraživanja. Još važnije, isto tvrde mnogi ljudi koji su bolovali od raznih poremećaja ili bolesti, uključujući tumore. Za prevenciju raka najbitniji je unos adekvatne količine antioksidanata.

Kako starimo i naše stanice neizbježno stare i oštećuju se. Antioksidanti mogu popraviti ovu štetu i spriječiti daljnji rast kancerogenih stanica. Naše tijelo godinama počinje stvarati manje antioksidanata, zbog toga ih je korisno unositi u obliku dodataka prehrani, piše Alternativa za vas.

Najjači poznati antioksidanti su astaksantin, resveratrol, alfa lipoična kiselina te L-glutation. Možete dodati i aktivatore imuniteta kao što su ljekovite gljive, pektin iz citrusa, vitamin C, selen, cink.

Ovaj jednostavan plan zaštitit ćete Vas i Vaše bliske od raka te vam produžiti život za dodatnih 20-30 godina. Nemojte se bojati raka, nego poduzmite nešto da ga spriječite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.