Previše čaja izaziva neobično oboljenje kostiju

Neki ljudi piju čaj samo kad su prehlađeni, a neki uspijevaju da pretjeraju čak i sa ovim napitkom, koji je inače poznat po tome što poboljšava zdravlje.

U posljednje vrijeme javili su se slučajevi neobičnog oboljenja kostiju izazvani upravo pretjeranim ispijanjem čaja.

Jedna žena iz Mičigena, stara 47 godina razvila je oboljenje kostiju koje se rijetko viđa u SAD pošto je pila bokal čaja na dan, napravljenog od bar 100 kesica čaja, tokom 17 godina.

Ona je posjetila doktora pošto je osjećala bol u donjem dijelu leđa, rukama, nogama i kukovima pet godina. Rendgenski snimak je otkrio oblasti veoma guste koštane mase kod kičmenih pršljenova i kalcifikaciju ligamenata ruku, kaže dr. Sudhaker iz bolnice Henri Ford.

Njena dijagnoza je skeletna fluoroza, oboljenje kostiju koje se javlja zbog konzumiranja previše fluora (minerala koji se može naći u čaju, kao i u vodi za piće).

Pacijentkinjini nivoi fluorida u tijelu su bili četiri puta veći nego što je normalno, piše Smedia. Flourid se iz tijela izbacuje putem bubrega, ali ako se previše unosi, tokom vremena stvara kristalne taloge u kostima.

Još nekoliko slučajeva skeletne fluoroze izazvane pijenjem čaja je prijavljeno u SAD. U tim slučajevima pacijenti su obično pili više od tri litra čaja na dan.

U ovim slučajevima, doktori savjetuju pacijentu da prestane da pije čaj, a simptomi se polako popravljaju kako fluorid nestaje iz tijela tokom regeneracije kostiju, što je proces koji se često dešava u tijelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.