Prihvatile obje strane: EU napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine?

EU je napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine koju su prihvatile obje strane, a “ostale su samo finese”, piše beogradski dnevnik “Blic”.

Pozivajući se na izvore bliske EU, list piše da će prema ovom dogovoru, Priština na srpske opštine prenositi nova ovlaštenja, dok će srpske opštine ovlaštenja prenositi na zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa sjevera i šest sa juga Kosova.

Ovom formulom, kako se navodi, biće zadovoljna i jedna i druga strana i što se EU tiče, sporazum Beograda i Prištine je postignut, a ostale su samo finese.

Priština će ovaj sporazum predstaviti tako da prenošenjem nadležnosti opštinama nisu dali ustupke, dok će srpska strana moći da kaže da je Zajednica srpskih opština, ipak, dobila nekakva ovlaštenja.

Priština odbija da opštinama prepusti nova ovlaštenja, dok Beograd traži da ona budu što veća i to će biti predmet daljih pregovora.

Beogradski dnevnik “Danas” piše da su se dvije strane složile samo u ocjeni da se pregovori približavaju kraju, mada se još traži rješenje za ključnu tačku spora – ovlaštenja buduće zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovo.

Kako navodi list, Beograd, Priština i EU, doduše, i tvrde i da je jučerašnja “šatl dilomatija” visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton samo priprema za sedmi krug “premijerskog dijaloga” u Briselu 20. marta.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list tvrdi da predstavnicima parlamentarnih stranaka Kosova juče u razgovoru sa Eštonovom nije pominjan nikakav “non pejper sporazum” o zajednici srpskih opština, koji je juče najavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

U diplomatskim izvorima spekuliše se da je Beograd odustao od zakonodavnih ovlaštenja Zajednice srpskih opština, a Priština, bez obzira na “tvrde” izjave premijera Hashima Thaçija, trebalo bi “malo da popusti kada je riječ o izvršnim ovlaštenjima”, piše srbijanski “Danas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.