Prirodni načini da pomognete svojoj kosi

Mnogo je dama koje su prekasno shvatile da sve to što su radile svojoj kosi u želji da se uljepšaju nije bilo pametno. Shvatite na vrijeme: suva, klonula, slaba, statična ili previše natapirana kosa pokazatelji su da radite nešto pogrešno…

Da biste odredili način da pomognete svojoj kosi najprije morate znati – šta nije u redu sa vašom kosom. Zašto opada ili se krza ili je rascvjetana…

Oštećenja mogu biti mehanička i hemijska, a ova dva tipa oštećenja se, naravno, i rješavaju na različite načine.

Hemijsko oštećenje može biti uzrokovano sredstvima za izbjeljivanje (blanšom), za ispravljanje kose, mini valom i sl. Hemijska sredstva iz ovih proizvoda, ali i iz industrijskih farbi za kosu, razaraju prirodne proteine iz kose, pa je tako i oslabljuju.

Mehanička oštećenja uglavnom se tiču elastičnosti i vlažnosti kose. Toplotno stilizovanje kose ima najkobniji mehanički uticaj na vašu kosu, ali su problematične i nekvalitetne četke, konstantno izlaganje suncu i vjetru ili neprestano vezivanje kose gumama, trakama i sl.

Što se farbi za kosu tiče, možda biste mogli da se ofarbate – u svoju boju – prirodnom farbom. Ove farbe nemaju amonijak, ali prekrivaju korijen dlake pa je čine glatkijom, debljom, jačom i sjajnijom.

Ukoliko želite dobro svojoj kosi, nije dobro da stalno koristite isti šampon ili omekšivač za kosu, naročito ako nisu 100 odsto prirodni. Stalno korišćenje istih preparata može ulijenjiti vašu kosu, tako da neće ni biti zdrava bez pomoći proizvoda za njegu. Ako već morate da koristite preparate, mijenjajte ih redovno.

S vremena na vrijeme koristite prirodna pakovanja za kosu.

Izbjegavajte da sušite potpuno mokru kosu. Kada je sasvim vlažna, sušenjem ćete prvo zagrijati vodu – što znači bukvalno prokuvavanje kose.

U rješavanju ovog problema će vam pomoći peškir od mikrofibera, koji odlično upija dlaku, pa i smanjuje vrijeme koje morate utrošiti na sušenje kose kada je to nepohodno.

Vaša kosa je pokazatelj vašeg zdravlja – vaša nekvalitetna ishrana uticaće i na zdravlje kose i noktiju. Uvođenje izbalansirane ishrane, s obiljem vitamina i minerala, bitno će uticati na zdravlje celog organizma, pa tako i kože, i dlake.

Mnogo je prirodnih načina da pomognete svojoj kosi. Probajte barem jedan od njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.