Privatizacija na Kosovu nije dovela strane investitore

„Mislim da smo mi ohladili potencijalne investitore jer, umjesto da im damo mogućnost da investiraju u renoviranje društvenih preduzeća, mi smo dali prednost visokim cijenama, a to je imalo negativan uticaj. Drugi specifičan problem je uslovljavanje, što je usko povezano sa privatizacijom, a tiče se zamrzavanja fondova iz procesa privatizacije. To je imalo ugovorni uticaj na ekonomiju, pošto su se sredstva generisana privatizacijom zamrzla, dok su biznisi sa druge strane morali da uđu u kredit u različitim bankama“, kaže Lekë Musa.

Inače, proces privatizacije je do aprila 2008. godine nadgledala Kosovska agencija povjerenja, dok nakon stupanja na snagu Ustava Kosova, ovaj proces je prešao u nadležnost Agencije za privatizaciju.

Portparol ove agencije, Ylli Kaloshi, pak smatra da je proces privatizacije bio uspješan. On ističe da je od početka procesa 2002., do sada, privatizovano više od polovine društvenih preduzeća.

„Od ovih privatizovanih preduzeća stvorena su 640 nova preduzeća. Agencija je zaključila 636 ugovora prodaje, od kojih je 611 pod metodom spin-off. Što se likvidacije tiče, do sada je potpisano 200 ugovora. U fondu je prikupljeno oko 590 miliona eura“, navodi Ylli Kaloshi.

Jedno od postignuća Agencije za privatizaciju je 20-postotna podijela radnicima, a do sada je podijeljeno oko 50 miliona eura.

„Na ovaj način smo umekšali reakcije i nezadovoljstva radnika. Sada više nema protesta radnika, kao što je bilo ranije“, tvrdi Ylli Kaloshi.

Inače, proces privatizacije je usporen i u zonama gdje živi srpsko stanovništvo, tako da je to uticalo i na ekonomski razvoj tih mjesta. Jedan od primjera neprivatizacije je turistički kompleks Brezovica, koji se nalazi u opštini Štrpce.

Vršilac dužnosti direktora Američke privredne komore na Kosovu, Arian Zeka, smatra da je neshvatljivo što proces privatizacije nije otpočeo u zonama gdje žive Srbi.

„Nakon proglašenja nezavisnosti i formiranja novih opština koje funkcionišu pod kosovskim zakonima, bez sumnje je potrebno da se ide naprijed sa ovim procesom, a u prvom redu to se treba dogoditi sa Brezovicom”, kaže Zeka.

Privatizacija Brezovice je trebala da se dogodi 2006. godine, ali je to odloženo pošto, kako su rekli, ovaj kompleks se nalazi u regionu gdje živi srpsko većinsko stanovništvo. Danas, privatizacija ovog kompleksa je još uvek u početnoj fazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.