Priznavanje diploma preko Brisela

Čeka se formular Evropske asocijacije univerziteta,, kako bi taj obrazac postao dIo uredbe kojom će se zaokružiti paket propisa potrebnih za sprovođenje sporazuma do sada postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je medijima rečeno u Vladi, međunarodna institucija Evropska asocijacija univerziteta iz Brisela ”verifikovaće” univerzitetske diplome koje budu izdavale dvije strane. Očekuje se da propis bude gotov za neku od narednih sjednica Vlade.

Ministri su do sada izglasali uredbe o matičnim knjigama, katastru i o slobodi kretanja, koja je zapravo najbitnija za početak primjene integrisanog upravljanja prijelazima. Za sada neće biti donošeni drugi propisi koji treba da regulišu prelazak graničnog prijeza.

Takođe u hodu, kada počne primena postignutih sporazuma, videće se da li će biti potrebno donositi još neka podzakonska akta. Najvjerovatnije će pojedina ministarstva, na primer, poljoprivrede, finansija i policije, određena pitanja, poput fitosanitarne inspekcije ili poreske kontrole na graničnom prijezu, regulisati internim dokumentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.