Prizrenski ,,svjetionik“

U ova današnja turbulentna i brza vremena običan čovjek sve manje obraća pažnju na prirodu i njene ljepote.

Kada se putuje starim putem prema Župi obično vam, dok čekate bus, pogled skrene u desno i tek onda primjetite jedno veliko drvo koji svojom ljepotom i veličinom odudara od okoline i svojim izgledom privlači veliki broj putnika namjernika. Oni dođu te sa svojim foto – aparatima ili kamerama obilježe taj trenutak u njihovim životima za uspomenu. Prije nego pogledamo priču o ovo ,,ljepotanu“treba  istaći da ćemo u narednim mjesecima, u specijalnim emisijama, pokazati i prikazati sve one kulturno – historijske spomenike koji su zaštitni znak ovog našeg ,,šeher“ Prizrena. U tu kategoriju svakako spadaju: Prizrenska liga (Lidhja e Prizrenit), stari kameni most, stara tvrđava ,,Kaljaja“ sa koje se pruža veličanstven pogled na grad, Hamam – tursko kupatilo, Sinan – pašina dzamija i mnoge druge znamenitosti. Naša ekipa je danas prošetala starim dijelom grada i evo šta je zabilježila.

Na gradskom šetalištu Marašu nalazi se staro drvo iz porodice Platana (latinski – platanus acerifolia njilid). Ono naraste i deo visine od 25 – 35 metara, široke ovalne krošnje promjera i do 20 metara. Ovo drvo doživi I do 500 godina (po toj statistici ispada da je naš ,,Prizrenski Platan”rekorder po broju godina) ima preko 600 godina, a vjerovatno najstarije je i na Balkanu.
Svako ko prođe pored ovog drveta opije ga njegov miris i ljepota te nas vraća svojim dostojanstvenim držanjem u neka stara vremena kada su kroz ovaj stari grad prolazile mnoge vojske i svaka ostavljala neki svoj ”pečat” za neka buduća pokoljenja. Pod zaštitom je države.
Svim turistima preporučujemo da pored ostalih znamenitosti ovog grada posjete i ovo mjesto i odmore dušu pod hladovinom ovog drveta udišući dah starih vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.