Prva predstava na albanskom u Kragujevcu poslije dvije decenije

U Kragujevcu će od danas do 15. oktobra biti organizovan osmi po redu Međunarodni pozorišni festival JoakimInterfest, na kojem će, prvi put poslije više od 20 godina, u ovom gradu jedna predstava biti izvedena na albanskom jeziku.

U takmičarskom dijelu JoakimInterfesta, Knjaževsko-srpskom teatru biće odigrano osam predstava, u izvođenju teatara iz Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, čija je zajednička tema „Živjeti sa drugima“.

Festival će otvoriti Stadttheater iz njemačkog grada Ingolštata sa komadom „Poreklo vrsta“. Slijedećeg dana kragujevačka publika će moći da vidi predstavu „Let iznad kosovskog pozorišta“ u izvođenju Quendra multimedia iz Prištine, koja će, prvi put poslije više od dve decenije, ovde biti igrana na albanskom jeziku. Potom će, do 15. oktobra, biti izvedene predstave „Sam đavo – Pass port Szeged“ pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Kuhinja“ Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke, „Skrivene strepnje“ Šabačkog pozorišta, „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, „Izbrisani- 25.671“ Prešernovog gledališča iz Kranja i „Elijahova stolica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u koprodukciji sa sarajevskim MESS-om.

Festival će imati i prateći program u okviru kojeg će biti organizovano javno slušanje radio-reportaža Drugog programa Radio Beograda – „Medalja“ i „Krupa“ autora Tomislava Santrača. Predviđeno je i veče sa Goranom Markovićem i promocija njegove knjige „Male tajne“, biće otvorena izložba fotografija na temu „Živjeti sa drugima“, a najavljena je i debata na temu Kultura i EU intergracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.