Prvi put u historiji: NASA šalje helikopter na Mars (VIDEO)

NASA šalje helikopter na Mars u sklopu sljedeće misije istraživanja Crvene planete.

Let helikoptera imena ”Mars” zakazan je za juli 2020. godine i demonstrirat će održivost i potencijal lebdećeg vozila na Crvenoj planeti.

– NASA ima ponosnu historiju. Ideja helikoptera na drugoj planeti je uzbudljiva. Helikopter ”Mars” ulijeva nam mnogo nade u našu nauku u budućnosti, za otkrivanje i istraživanje misija na Marsu – rekao je administrator u NASA-i Džim Brajdenstin (Jim Bridenstine).

Deset puta brži od helikoptera na Zemlji

Projekt helikoptera “Mars” započeo je u avgustu 2013. kao projekt razvoja tehnologije u NASA-inom laboratoriju. Rezultat gotovo petogodišnjeg dizajniranja je vozilo teško tek 1,8 kilograma s trupom veličine loptice za softball.

S dvostrukim rotirajućim elisama, helikopter “Mars” imat će gotovo 3.000 okretaja u minuti što je oko deset puta više od brzine okretaja elisa helikoptera na Zemlji. Također, helikopter sadrži solarne ćelije za punjenje litij-ionskih baterija i mehanizam grijanja kako bi bio topao tokom hladnih noći na Marsu.

– Prikladno je da su Sjedinjene Američke države prva nacija u historiji koja će poslati helikopter na Mars. Ovo uzbudljivo i vizionarsko postignuće potaknut će mladež širom SAD-a da postanu naučnici i inženjeri – rekao je republikanski kongresnik Džon Kalberson (John Culberson).

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook