PRVI PUT U HISTORIJI SRBIJE: U parlament ulazi poslanica koja nosi hidžab

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, izjavio da je zadovoljan izbornim rezultatima i otkrio da će u dr Misala Pramenković, potpredsjednica SPP-a, biti narodna poslanica.

Na taj način će Srbija prvi put u historiji dobiti narodnu poslanicu koja nosi hidžab.

“Ono što je izvjesno jeste da ćemo imati tri narodna poslanika i to je, s obzirom na sve okolnosti, dobar rezultat. To je veoma važan uspjeh, pogotovo za stranku tako malu kakva je naša, a koja se odlučila da na izbore ide samostalno, bez ikakvih poluga vlasti i sistema i svega onoga što prati kampanju”, kazao je on i dodao da SPP izbio na prvo mjesto kao bošnjačka stranka koja ima tri svoja predstavnika u Skupštini Srbije.

Muamer Zukorlić je istakao da je dr Misala Pramenković treća na njihovoj izbornoj listi i dodao da će najvjerovatnije biti narodna poslanica.

“Ona će vjerovatno ući u Skupštinu Srbije, mi tu nemamo namjeru ništa da mjenjamo”, rekao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, radi se o osobi za primjer, izuzetno sposobnoj i obrazovanoj.

“To će svakako u vizuelno-simboličkom smislu biti iskorak i za parlament, ali i za cijelu Srbiju… Ona dolazi iz redova svog naroda”, dodao je Zukorlić.

Usvojene na prijedlog Saveza vojvođanskih Mađara, ali uz podršku drugih manjinskih partija i stranaka vladajuće većine – izmjene zakona o izboru predstavnika manjina u Skupštini Srbije i u opštinama, donose nešto drugačiju računicu.

I ranije za manjinske partije nisu važili opšti uslovi i cenzus bio on pet po starom ili tri odsto po novom zakonu, nego tzv. prirodni prag. U prevodu – ako se poslužimo primjerom prethodnih izbora, ukoliko glasa više od tri i po miliona birača, jedno poslaničko mjesto vrijedi oko 15 hiljada glasova – a to je u stvari taj prirodni prag za manjine.

“Usvajanjem našeg amandmana se koriguje prirodni prag, ne uvećava se broj dobijenih glasova, nego se prilikom raspodjele mandata količnici lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto”, pojašnjava zakonsku odrerbu Balint Pastor, poslanik SVM-a na čiju je inicijativu izmjena i usvojena.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook