PUT DO TRONA: Ko sve može naslijediti kraljicu?

U februaru prošle godine kraljica Velike Britanije, Elizabeta II obilježila je 65 godina vladavine i time oborila rekord kraljice Viktorije u vremenu provedenom na britanskom tronu.

Linija nasljedstva se promijenila od 2013. godine uslijed donošenja novog zakona o pravu nasljeđivanja.

Kada umre Elizabeta II naslijedit će je najstariji sin, princ od Velsa, Charles. Ujedno, on je najstariji nasljednik trona u britanskoj istoriji.

Sljedeći u liniji nasljedstva je princ William, najstariji sin princa Čarlsa. Trenutno William nosi titulu vojvode od Kembridža, a kada (i ako) Charles postane kralj, postat će princ od Velsa.

Nakon Vilijema, sljedećih troje koji su u liniji nasljedstva su njegova djeca. Prvi je princ Goerge, nakon njega princeza Charlotte i treći najmlađi sin, princ Lewis. Nakon 2013. godine i donošenja specijalnog zakona o nasljeđivanju u britanskoj monarhiji, princeza Charlotte je uvrštena u liniju nasljedstva. Prema starim zakonima ona bi bila izuzeta iz naslijednog niza jer je žensko.

Sljedeći po redu je princ Harry. On je šesti po redu u liniji nasljedstva i dolazi tek iza djece princa Vilijema.

Dok princ Harry ne dobije djecu, sedmo mjesto u liniji nasljedstva zauzima princ Andrew, vojvoda od Jorka, mlađi sin kraljice Elizabete II.

Kćerke princa Endrua, Beatrice i Eugeny su sljedeće u naljsednom nizu.

Najmlađi sin kraljice Elizabete II, vojvoda od Veseksa, princ Edward je deseti u liniji nasljedstva britanskog prijestola.

Nakon princa Edvarda idu njegova djeca u ovoj liniji. Prin James, viskont Severn, a nakon njega i njegova starija sestra Lejdi Louise Mautbaten-Windsor.

13.mjesto u liniji nasledstva zauzima kćerka kraljice Elizabete II, princeza Ana. Bez obzira što je starija od svoja dva brata prema pravilima nasljeđivanja ipak staje iza njih u redu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana