Pyeongchang 2018: Djevojčica spasila Rusiju od olimpijske blamaže

Petnaestogodišnja Alina Zagitova senzacionalno je pobijedila u pojedinačnoj konkurenciji umjetničkog klizanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Tako je tinejdžerka donijela prvu zlatnu medalju za Olimpijske sportiste iz Rusije, kako se zvanično zbog kazne za doping u Sochiju zove ruski tim, prenosi Anadolija.

Zagitova je u kratkom programu postavila novi svjetski rekord osvojivši 89,92 bodova. U slobodnom programu je skupila 156,65 bodova, te na kraju u ukupnom poretku za 1,31 bod bila bolja od drugoplasirane zemljakinje 18-godišnje Evgenije Medvedeve. Bronzanu medalju osvojila je Kanađanka Kaetlyn Osmond.

Olimpijski sportisti iz Rusije na igrama u Pyeongchanu osvojili su 14 medalja, jednu zlatnu, pet srebrenih i osam bronzanih. To je duplo manje nego prije četiri godine kada su skupili 33 medalje, od čega 13 zlatnih, 11 srebrenih i devet bronzanih.

Rusi nikad u svojoj historiji nisu sa zimskih olimpijskih igara otišli kući bez ijedne osvojene zlatne medalje, pa se s pravom može reći da ih je Zagitova spasila od olimpijske blamaže.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana