Rasim Demiri: Bošnjaci će biti dio buduće Vlade Kosova

Lideri političkih partija iz redova manjinskih zajednica, prije svega Bošnjaci i Turci, očekuju da budu dio buduće Vlade Kosova, a to im, kako kažu, garantuje i Ustav koji predviđa tri mjesta za nevećinske zajednice.

Nosilac liste Koalicije Vakat, Rasim Demiri koji je do sada obavljao funkciju ministra regionalnog razvoja, u izjavi za Radio Kosovo 2 je izjavio da je zadovoljan rezultatom izbora i da se nada da će taj subjekat biti dio buduće vlade.

“Što se tiče saradnje oko formiranja nove vlade, za sada nemamo nikakvu informaciju, nismo obavili nikakav zvanični razgovor, ali svakako da očekujemo da budemo deo buduće vlade iz više razloga. Jedan je i taj što je bošnjačka zajednica faktor kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou. Bez obzira na to što je lider pokreta Samoopredjejenje Albin Kurti najavio da će smanjiti broj ministartava, Ustav garantuje tri mjesta za nevećinske zajednice, gdje jedno pripada srpskoj, jedno ostalim nesrpskim zajednicama i treće mjesto zajednicama, ne prezicirajući kojoj”, kazao je Demiri.

On je naglasio da je koalicija Vakat ovog puta osvojila najveći broj glasova, i po prvi put ima veći broj glasova od turskog političkog subjekta, KDTP.

“Svi ovi argumenti su na našoj strani, a sa druge strane do sada smo imali i dobru saradnju. Smatram da nema dileme oko toga da će bošnjačka zajednica biti dio vlasti”, kazao je Demiri.

Ovaj Radio podsjeća da su goranska, romska, aškalijska i egipćanska zajednica u Skupštini Kosova zastupljene sa pet poslaničkih mandata.

Na osnovu Ustava Kosova, jedan ministar u Vladi treba da bude iz srpske zajednica, a jedan iz neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ukoliko postoji više od 12 ministarstva, vlada mora da ima i trećeg ministra iz redova nevećinskih zajednica.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana