Rasim Demiri: Kurtija ne uslovljavamo ministarstvom, ali tražimo formiranje opštine Rečane i ukidanje takse na proizvode iz BiH

Vršilac dužnosti ministra za regionalni razvoj Rasim Demiri, koji je i lider koalicije VAKAT, izjavio je da neće uvjetovati novu vladu glasanjem da bi VAKAT dobio ministarstva, već će tražiti od Albina Kurtija da ukine porez na bosanske proizvode. Demiri, koji je i najglasaniji poslanik iz nesrpskih zajednica, nazvao je izjavu lidera Liberalne stranke Egipćana, da neće glasati Kurtija za premijera ako im ne bude dao ministarstvo, ličnom željom.

Odluka IPŽP-a da ukine preko 3.000 glasova iz Srbije omogućit će da inicijativa Fatmira Limaja pređe prag. Kao rezultat toga, Pokret samoopredjeljenje od 32 zastupnika, ostat će sa 29, a LDK će također izgubiti jednog.

Zbog toga ove dvije stranke neće moći formirati vladu, jer imaju samo 57 glasova.

Nesrpske zajednice u Skupštini Kosova predstavljaće 10 poslanika. Lider Egipatske liberalne stranke Veton Berisha, koji je izabran za poslanika, izjavio je da će od Albina Kurtija tražiti ministra za ovu zajednicu, jer u protivnom neće glasati za njegovu vladu. Naravno, sve to ako odluka IPŽP-a ostane na snazi.

Rasim Demiri, vršilac dužnosti ministra za regionalni razvoj i lider koalicije VAKAT, rekao je za list “Express” da iako je od nesrpske zajednice njegova koalicija osvojila najviše glasa, nema zahtjeva za Albina Kurtija kada je u pitanju formiranje nove vlade.

„Prema ustavu, nesrpskoj zajednici pripada jedno ministarstvo, a iskustvo je da stranka koja osvoji najviše glasova ima i jedno ministarstvo. Očekujemo sastanak sa mandatarom za premijera, ali nemamo uslove. Razgovarat ćemo s gospodinom Kurtijem i DSK i bit ćemo dio nove vlade “, rekao je Demiri.

Demiri je dalje izjavio da je zahtjev o dodjeli ministarstva egipćanskoj zajednici, poslanik Veton Berisha spomenuo i na sastanku koji su zajednice imale s izaslanikom State Departmenta Matthewom Palmerom.

“Mi iz nesrpskih zajednicama imali smo sastanak sa Matthewom Palmerom, a lider Egipatske liberalne stranke spomenuo je na sastanku i tražio ministarstvo za svoju zajednicu, ali želje su jedno a zakon je nešto drugo. Ustav ne garantira da ministarstvo pripada egipatskoj zajednici, nije učešće u vladi samo ako dobijete ministra, a egipćanska zajednica je bila u vladi i imali su zamjenike ministara”, izjavio je Demiri.

Kazao je da će se od Kurtija tražiti da formira novu opštinu Rečane i da ukine takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine.

„Imat ćemo uslove za bošnjačku zajednicu, na primjer formiranje opštine Rečene. Također ćemo tražiti od mandatara da ukine takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo s gospodinom Kurtijem, on ima volje da to učini i složili smo se da je Bosna i Hercegovina žrtva u ovom slučaju”, rekao je Demiri.

Upitan da li se predsjednik VV-a složio da se ukinu takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine bez uvođenja reciprociteta, Demiri je rekao da na sastanku s liderom VV-a nije spomenut reciprocitet za proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

“Ne znam Kurtijev program, on je izjavio da će biti reciprociteta prema Srbiji i na našem sastanku nije spomenuo reciprocitet prema Bosni, već se samo složio da je Bosna žrtva u ovom slučaju”, odgovorio je predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka.

Dalje, on je rekao da čekaju potvrdu izbornih rezultata i vjeruje da će njegova koalicija biti dio nove vlade.

“Kad budu zborni rezultati konačni, očekujemo da se sastanemo s Albinom Kurtijem i vjerujemo da ćemo biti u koaliciji i u vladi”, rekao je Demiri.

(GazetaExpress)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana