Rasim Demiri, ministar za regionalni razvoj: Bit ćemo primjer drugim ministarstvima

Ono što je krucijalno i izazov za mnoge države u regionu, pa tako i za Kosovo jeste, na koji način dodatno motivirati ljude koji se bave proizvodnjom ili planiraju da pokrenu neki drugi porodični biznis i kako povećati produktivnost. Tim povodom je ekipa portala balkanplus.net posjetila ministra novoformiranog ministarstva u Vladi Republike Kosova, Rasima Demirija.

Demiri je formiranjem Vlade Kosova na čijem je čelu Ramush Haradinaj, imenovan za ministra za regionalni razvoj. Do sada na Kosovu nije postojalo ovo ministarsvo koje je skoro u svim državama u okruženju jako značajno jer pored planiranog državnog budžeta može crpiti finasnije iz evropskih fondova koji i te kako mogu doprineti razvoju zemlje.

Ministar Rasim Demiri kaže da će novoformirano ministarstvo za regionalni razvoj koordinirati aktivnosti za podržavanje regionalnog balansiranog socijalno-ekonomskog razvoja i regenerisati nova radna mjesta.

“Mi ćemo kao novo ministarstvo surađivati sa Ministarstvom za trgovinu i industriju i ostalim institucijama, koordinisaćemo aktivnosti za razvijanje ekonomskih zona sa namjerom promovisanja regionalnog balansiranog socijalno-ekonomskog razvoja”, rekao je Demiri.

Ministarstvo za regionalni razvoj imat će saradnju i sa Ministarstvom inostranih poslova.

“Mi ćemo pored saradnje sa Ministarstvom za trgovinu i industriju, surađivati i sa Ministarstvom inostranih poslova i resornim ministarstvima i na taj način razvijati i učestvovati na regionalnim inicijativama, a sa Ministarstvom za evropske integracije i Ministarsvom za finansije, u skladu sa zakonskim okvirom na snazi, učestvovaćemo na upravljanju strane finansijske pomoći u oblasti regionalnog razvoja”, kaže ministar Demiri.

Ministarstvo na čijem je čelu gospodin Demiri planira da kroz razne subvencije, kapitalne projekte i druge finansijske podrške, stvori uslove za 5.000 nova radna mjesta.

Kada je u pitanju podrška malih i srednjih biznisa, ministar Demiri kaže da je ministarstvo i te kako vodilo računa o tome i da će kroz grantove i subvencije obezbjediti dovoljno sredstava za njihove potrebe.

“Mi ćemo na taj način pokazati kako drugima dati podstrek za održavanje biznisa jer upravo je to naš cilj, naravno dodjela grantova i subvencija će zahtjevati  ispunjavanje određenih kriterijuma, odnosno kako i  na koji način bi zainteresovani došli do dobijanja sredstava. Svi oni koji žele da proizvode ili prošire svoju proizvodnju, mi ćemo sigurno izaći u susret, bez obzira o kojoj je djelatnosti riječ. Naša komisija već radi na tome a subvencije i grantovi će biti podjeljeni u nekoliko grupa”, rekao je Demiri.

Što se tiče kapitalnih projekata oni će moći da se realizuju u 2018. godini kada preko državnog budžeta  ministarsvo bude dobilo sredstva namjenjena za to.

“Mi ćemo raspisati konkurs za sve opštine na Kosovu i one mogu aplicirati za kapitalne projekte. Prednost će  imati one opštine koje budu spremne da participiraju sa našim ministarsvom. Bošnjaci Kosova, kao i svi drugi građani zemlje, također mogu podnijeti zahtjev za infastrukturne projekte uz saglasnost predsjednika opštine”, rekao je ministar.

Pored subvencija i kapitalnih projekata, ovo ministarstvo ima plan da podrži i nevladin sektor preko određenih grantova.

Ministarstvo za Regionalni razvoje će brojati oko 54 zapsolenih, jedan dio će biti iz političkog, a drugi iz civilnog stafa.

Ministar Demiri je kazao da će njegovo ministarstvo služiti za primjer drugim ministarstvima kada je u pitanju poštovanje kvote zapošljavanje nevećinskih zajednica.

“Mi ćemo strogo voditi računa prilikom zapošljavanja u našem ministarstvu. Ovo ministarvo će biti primjer kako i na koji način se trebaju ispoštovati kvote za zapošljavanje nevećinskih zajednica. To ćemo dokazati svim institucijama i svim ministarsvima, pa čak i onim ministarstvima na čijem su čelu ministri iz nevećinskih zajednica”, rekao je na kraju našeg razgovora ministar Rasim Demiri.  

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana