Razlozi dječje gojaznosti i kako je spriječiti

Evo nekih razloga dječije gojaznosti i načina da se ona spriječi.

1. Preskakanje doručka

Užurbana jutarnja rutina nije izgovor da se preskoči doručak. Djeca koja doručkuju bolje prolaze na testovima, imaju više energije i manje kilograma od djece koja preskaču doručak. Glavni razlog gojaznosti kod djece je taj što ne doručkuju, zato se potrudite da svom djetetu svakoga jutra prije odlaska na posao spremite zdrav obrok.

2. Doručak bogat šećerom

Sladak doručak je zapravo veoma loš, jer doprinosi gomilanju kilograma. Rješenje je da spremite jaja, ovsenu kašu ili date djetetu pahuljice bez šećera.

3. Izbjegavanje aktivnosti napolju

Djeca koja se igraju napolju imaju više energije, samopouzdanja i smanjen rizik od gojaznosti. Zabranite djeci pretjerano igranje kompjuterskih igrica u kući i izvedite ih napolje.

4. Nezdrave grickalice

Najbolje oružije u borbi protiv dječje gojaznosti su zdrave grickalice, koje uključuju voće i povrće, ovsenu kašu i druge žitarice. Neka zdrava ishrana postane način života vaše porodice.

5. Izbjegavanje sporta

Upoznajte dijete sa različitim vrstama sportova kako bi se za neki od njih zainteresovao. To je sjajan način za borbu protiv gojaznosti i sticanja novih prijatelja.

6. Prekomjerno vrijeme provedeno pred ekranom

Ugasite televizor i kompjuter i provodite vrijeme sa djecom napolju. Vozite bicikl, trčite ili igrajte košarku. To je odličan način da provedete kvalitetno vrijeme sa djecom i u isto vrijeme vodite zdrav život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.