Razmisli o promeni: Ovo su prednosti života bez grudnjaka

Šta će se dogoditi s tvojim grudima kada odbaciš grudnjak? Osim udobnosti, brojne su druge zdravstvene prednosti od nenošenja grudnjaka.

Trend nenošenja grudnjaka u poslednje vreme postaje sve popularniji. Iako neke žene vole da nose grudnjak radi sigurnosti i lepšeg izgleda grudi, druge radije biraju udobnost pa su odlučile odbaciti grudnjak, a to ima i neke prednosti.

Tokom epidemije svi smo mnogo vremena provodili kod kuće, a takva situacija uveliko je uticala i na modne trendove. Umesto uštogljenih kombinacija, birali smo one ležernije, a udobnost nam je svima bila prioritet. Iako smo se vratili uobičajenom načinu života, neke navike iz izolacije su ostale, a među ženama se posebno popularizovalo nenošenje grudnjaka.

Postoji čak i Svetski dan bez grudnjaka, koji se u svetu obeležava 13. oktobra, a na društvenim mrežama popularan je kao #NoBraDay. Ovom trendu pridružile su se i brojne slavne dame koje u javnosti često možemo videti bez grudnjaka.

Ako obožavaš onaj oslobađajući osećaj kada na kraju dana skineš grudnjak, nisi jedina. Bez grudnjaka se osećamo puno ugodnije, a grudi su u svom prirodnom položaju. I brojna istraživanja su potvrdila kako su prednosti od nenošenja grudnjaka zaista brojne, a osim udobnosti, tu je i čitav niz prednosti za tvoje zdravlje. I ne brini, suprotno uvreženom mišljenju, grudi ti se neće ‘obesiti’ ako prestaneš da nosiš grudnjak. Studije su pokazale kako te tvrdnje zapravo ne drže vodu.

Udobnost

Prva i najbolja prednost od nenošenja grudnjaka svakako je udobnost. Klasični grudnjaci sa žicom izuzetno su neudobni, te stoga i ne čudi da brojne žene naprosto ne žele da ga nose. Nema stezanja, boli, iritacija kože, samo neodoljiv osećaj slobode.

Može smanjiti bol

Sve zavisi od toga nosiš li prikladan grudnjak ili neudoban, no odbacivanje grudnjaka može ti pomoći i u ublažavanju bolova. Naime, žene koje nose pogrešne veličine grudnjaka mogu imati problema s bolovima u ramenima, vratu i leđima, a neki grudnjaci mogu uzrokovati i kožne probleme.

Ušteda novca

Činjenica je da su grudnjaci skupi, posebno oni kvalitetni i udobni. Ako ih ne voliš, zašto bi ih uopšte nosila i trošila na njih svoj novac? Ako želiš da uštediš, pozdravi se s grudnjacima.

Nema koristi od nošenja grudnjaka

Iako se često misli kako grudnjaci pomažu grudima da budu čvršće, oblikovanije i zdravije, to zapravo nije tačno. Naučnici su sprovodili studije i otkrili kako dugoročno gledano nema nikakvih koristi od nošenja grudnjaka. S druge strane, nenošenje grudnjaka pozitivno utiče na zdravlje dojki na mnogo načina. Stručnjaci preporučuju nošenje sportskih grudnjaka radi funkcionalnosti i udobnosti tokom fizičkih aktivnosti.

Snažnije grudi

Još jedna studija otkrila je i kako nenošenje grudnjaka zapravo ženske grudi čini jačima. Kada ne nosimo grudnjak, naše telo podstiče razvoj i rast zdravog mišićnog tkiva radi pružanja prirodne potpore. Kako naučnici pojašnjavaju, kod dugoročnog nenošenja grudnjaka, telo mora koristiti vlastite grudne mišiće kako bi podiglo tkivo dojki, a to onda rezultira lepšim i zdravijim grudima.

Bolja cirkulacija

Nošenje uskih i neudobnih grudnjaka može loše uticati na telesnu cirkulaciju. Kada ne nosimo grudnjak, krv lakše cirkuliše, a to povoljno utiče na izgradnju mišićnog tkiva i održava kožu čvrstom.

Bolji san

Ako si jedna od onih žena koje spavaju s grudnjakom, možda bi trebalo da se rešiš te grozne navike. Bez grudnjaka ćeš se osećati daleko udobnije pa ćeš samim tim i bolje i kvalitetnije spavati.

Lepša koža

Prljavština i znoj koji se nakupljaju ispod grudnjaka mogu uzrokovati kožne infekcije i akne, posebno u letnjim mesecima kada se više znojimo. Stoga, ako imaš problema s nečistom kožom oko grudi, možda bi samo trebalo da se rešiš grudnjaka.

Sve je stvar izbora

Ako se bolje osećaš kada nosiš grudnjak, to je sasvim u redu. Prema tome, nema pogrešnog izbora. Nenošenje grudnjaka ima svojih prednosti, no ako ne možeš zamisliti svoj život bez njega, samo se pobrini da nosiš kvalitetne modele i odgovarajuću veličinu.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.