Rečane: Bošnjaci Kosova odali počast šehidima palim u Bitki kod Canakkalea

Obilježavanje je organizovao Institut "Yunus Emre", a prisustvovao je veliki broj zvanica kao i predstavnici turskih organizacija i Bošnjaci Prizrena.

U mjestu Rečane u blizini Prizrena na jugozapadu Kosova, obilježena je godišnjica stradanja Bošnjaka u Bitki kod Canakkalea (Galipoljska bitka), piše Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje je organizovao Institut “Yunus Emre”, a prisustvovao je veliki broj zvanica kao i predstavnici turskih organizacija i Bošnjaci.

Ministar za regionalni razvoj Rasim Demiri rekao je da Republika Turska treba paziti na Bošnjake na tom području jer se radi o ljudima koji su ostavili svoje živote kako bi branili Istanbul. Izrazio je nadu da će ta podrška biti i nastavljena.

Ambasador Republike Turske Cagri Sakar rekao je da mu je dragocjeno to što je danas tu na obilježavanju i što ima priliku biti uz one koji su izgubili najbliže u Bitki kod Canakkalea i one koji su podijelili bol u vezi s tim.

Zastupnica iz bošnjačke zajednice Duda Balje podsjetila je u obraćanju da je kao šestogodišnjakinja s djedom posjetila Canakkale.

“Uvijek ću biti ponosna na odlučnost naših šehida”, kazala je Balje.

Tokom obilježavanja bošnjačka djeca su čitala pjesme, a izvedene su i narodne igre.

Bitka kod Canakkalea u Europi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana