Recept za DOMAĆI SOK OD ZOVE: Od 40 cvetova ćete dobiti SEDAM LITARA SIRUPA, koji “leči” i dušu i telo

Domaći sokovi su nešto najbolje čime možete okrepiti telo tokom letnjih vrućina. Sirup od zove rastvoren sa kiselom ili običnom vodom koja je hladna predstavlja pravi raj za sva vaša čula.

Njega najviše ljudi piju tokom toplih letnjih dana, jer ima osvežavajuću notu i blagog je ukusa. Ukoliko i vi volite miris i ukus zove i jedva čekate proleće da ovaj fantastični napitak napravite u sopstvenoj režiji spremite se jer stiže recept koji je isproban i siguran.

Za pripremu ovog sjajnog soka vam ne treba mnogo umeća, ali je važno da se potrudite i pronađete cvetove zove u prirodi, po mogućstvu u nekom delu koji nije izložen prašini i koji je čist.

Potrebno je:

40 većih cvetova zove
5 limuntusa
4 kg šećera

Priprema:

Naberite 40 većih listova cveta zove, pa ih blago sperite pod mlazom tekuće vode kako biste uklonili ako ima na njima neka bubica ili nečistoća. Uvek birajte mesto koje je daleko od puta gde nema prašine ili nekih isparenja koja mogu da naškode ljudskom zdravlju.

Nakon što ste ih oprali stavite u dublji sud i pospite limuntusom, pa sipajte 4 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Ono što je važno jeste da odozgo stavite neki tanjir kako bi sva zova bila ispod vode, da ne pocrni. Poklopite posudu i stavite preko noći.

Nakon 24 sata cvetove izvadite iz vode i procedite prvo na cediljku, a zatim na gazu koju možete kupiti sterilnu u apotekama.

U tečnost dodajte šećer i izmešajte. Mešajte povremeno sve dok se šećer ne istopi u potpunosti. Kad se šećer istopi sok sipajte u flaše i stavite u frižider.

Pošto u njega ne ide nikakav konzervans sok se mora brzo potrošiti. Od ove mere dobije se oko 6,7 litara sirupa, pa ako ne možete sve da popijete za nekoliko dana možete da ga stavite u zamrzivač (moraju da budu plastične flaše, ne puniti do kraja) i vaditi flašu po flašu kako ga trošite.

izvor prva.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.