Redžepi traži pomoć od EU za sjever

Rexhepi je pred Povjerenstvom za evropske integracije Skupštine Kosova dodao da je za djelovanje kosovskih institucija na sjeveru neophodna koordinacija sa međunarodnim faktorom.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi zatražio je pomoć Europske unije kako bi se riješio problem sjevera, naseljenog srpskim stanovništvom koje odbija da prizna kosovske institucije, prenosi prištinski dnevnik Koha ditore.

“Vlada Kosova očekuje od Europske unije da izvrši pritisak na Srbiju radi rješavanja najvećeg problema u zemlji – stanja na sjeveru”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, sjever Kosova, gdje institucije Prištine i dalje ne funkcionišu, izazov je za kosovsku vladu koji može biti prevladan samo u koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

“Daleko od toga da možemo reći da smo zadovoljni stanjem na sjeveru, ali čekamo da EU izvrši pritisak na Srbiju”, rekao je Rexhepi.

Kosovski ministar je govorio io rastu šverca na sjeveru Kosova, ocijenivši da je bio u porastu tijekom zime.

“Tijekom ljeta i jeseni je bilo mnogo sporednih putova (na sjeveru Kosova) čiju je kontrolu duž zelene linije preuzeo Kfor, a kosovska policija, pogranična policija i carinici sa fitosanitarnom kontrolom, starali su se samo o graničnom prijelazu. Zelenu liniju i dalje kontrolira Kfor na tom dijelu “, rekao je Rexhepi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.