Redovno konzumiranje ovih namirnica uzrokuje zatvor

Problemi sa zatvorom su najčešće prouzrokovani hranom i pićima koje unosimo.

Vrlo je važno da nam ishrana bude bogata vlaknima, međutim, često nam se dešava da one zdrave namirnice zamenimo onim manje zdravim i time narušimo metabolizam.

Postoje i one namirnice kojima često pribegavamo, a koje mogu biti glavni krivci za lošu probavu.

Mlečna čokolada

Bogata je mastima koje usporavaju probavu te tako dovode do zatvora, prenosi Health Shots. Jedno istraživanje objavljeno u European Journal of Gastrointestinal pokazalo je da konzumacija previše čokolade ili proizvoda povezanih s čokoladom može uzrokovati zatvor i probleme s probavom.

Kofein

Napitke koji sadrže kofein svakako ne bi trebalo da konzumirate često jer kofein izvlači vodu iz debelog creva, ali važno je napomenuti i da u umerenim količinama ne može da šteti.

Pržena i brza hrana

ržena i brza hrana glavni su uzroci brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost i bolesti srca, prenosi Health Shots. Visok sadržaj natrijuma i veštačkih prehrambenih aditiva u takvoj hrani često utiče na usporeni prolazak hrane kroz debelo crevo, što može uzrokovati zatvor.

Prerađena i smrznuta hrana

Iako je mnogima jedenje prerađene i smrznute hrane često najpraktičnije, trebali bi je što manje jesti. Glavni razlog krije se u tome što probavni sistem nakon konzumacije ovih vrsta hrane mora raditi više nego inače kako bi razgradio sve sastojke.

Crveno meso

Prema istraživanju objavljenom 2018. godine u American Journalu, crveno meso sadrži teško svarljiva proteinska vlakna te je bogato masnoćama i gvožđem, koji mogu uticati na probleme sa zatvorom ako se redovno konzumiraju. Iako se crveno meso, poput jagnjetine i ovčetine, ne bi trebalo prestati u potpunosti konzumirati, oni koji češće imaju problema sa zatvorom ne bi trebalo redovno da jedu to, prenosi Health Shots.

Krekeri

Krekeri su omiljena poslastica mnogih, a napravljeni su na bazi brašna. Iako se čine kao idealan međuobrok, preterana i redovna konzumacija mogu uzrokovati probleme sa zatvorom. Ove ukusne namirnice usporavaju rad creva, zbog čega se preporučuje da ih ne jedete u prevelikoj količini.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.