Reis Kavazović: Svi muslimani će imati isti kalendar

Ko god da je diktator treba stati ispred njega, rekao je reis Kavazović govoreći o problemu Sirije

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović izjavio je da će Turska i Bosna i Hercegovina učiniti zajedničke napore ka rješavanju problema obilježavanja vjerskih blagdana na različite datume u muslimanskom svijetu.

Kavazović je poručio kako će ‘muslimani imati zajednički kalendar’.

On je naglasio da su se vjerski blagani kod muslimana ponekad obilježavali na različite datume zbog različitosti načina izrade kalendara (takvima). Utvrđivanje kalendara, dodao je, jeste tema kojoj je potrebno posvetiti posebnu pažnju, i to ne samo na Balkanu, nego u cijelom svijetu.

“Svakako da nismo zadovoljni činjenicom da su se bajramski blagani obilježavali u različitim danima. Nažalost, u svijetu ima nekoliko različitih kalendara. Različit je pogled muslimana Balkana na to pitanje, različit je pogled Arapa, a isto tako na taj problem različito gledaju muslimani u Indiji. Zajedno sa Turskom ćemo napraviti korake kako bi našli odgovarajuće rješenje. Ja se nadam da će svi muslimani imati isti kalendar”, rekao je Kavazović.

Kavazović je napomenuo da se taj problem posebno očituje prilikom obilježavanja Kurban-bajrama. Štaviše, pojasnio je, ovaj nesporazum pokušava shvatiti i kao politički.

“Iako je tehnologija jako razvijena dešavaju se ovakve stvari, no ono što mi želimo jeste da se nesporazum oko obilježavanja blagdana ne politizira”, odlučan je Kavazović.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo i Srbija protekli blagdan Kurban-bajrama obilježavali su u petak 26. oktobra 2012.godine, dok su Albanija, Makedonija i Turska Kurban-bajram obilježili dan ranije, odnosno u četvrtak, 25. oktobra, kada je bio Dan Arefata.

Vezano za rat u Siriji, Kavazović je rekao da po tom pitanju treba govoriti otvoreno.

“Ko god da je diktator, treba stati ispred njega. Mi moramo zagovarati mir. Moramo pozvati naše narode da upute molitve za narod u Siriji, a isto tako i pozvati Sirijce da budu jedinstveni protiv režima”, zaključio je Kavazović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.