Renault Initiale Paris Concept: Espace postaje krosover (FOTO)

Renault je u Frankfurtu prikazao Initiale Paris Concept koji nagovještava da će sljedeća generacija modela Espace biti uzbudljivija i da će imati karakteristike crossover vozila.

glavnaRenault Espace je značajno ime u gami francuskog proizvođača s obzirom da je na tržištu već gotovo 30 godina. Tri decenije kasnije, došlo je vrijeme da se preispta njegov koncept kako bi se tržištu ponudilo nešto novo.

Zbog toga su u Renaultu došli na ideju da u MPV vozilo unesu i elemente crossovera i naprave ga zanimljivijim. Koncept koji najavljuje budući serijski Espace dugačak je 4,85 m i ima premijum enterijer.

Za dizajn je odgovoran Laurens van den Acker, koji kaže da automobil ima reference na oblast arhitekture i aeronautike.

Initiale Paris u sebi objedinjuje elemente mini-van vozila i automobila sa povišenim odstojanjem od zemlje i velikim točkovima. Prednji dio kombinuje detalje najnovije generacije Renault modela, dok hauba i farovi pomalo podsjećaju na Citroenove automobile.

Ovo je posebno interesantno ako se zna da Renault od početka 2013. najavljuje mogućnost predstavljanja nove luksuzne podmarke koja će se na tržištu suprotstaviti Citroenovoj DS seriji.

Za pogon je odabran 1.6 litarski dCi motor sa 130 ks i čak 400 Nm. Ovako veliki maksimalni obrtni moment postignut je zahvaljujući twin-turbo tehnologiji, koja, iako je sve češće u upotrebi, nije uobičajena za motore tako male zapremine.

Za prenosni sistem upotrijebljen je automatski EDC mjenjač sa duplim kvačilom za koji u Renaultu kažu da je unaprijeđen pomoću tehnolgije iz F1. Na taj način postignuto je da promjena stepena prenosa bude glatka i precizna.

Laurens van den Acker nedavno je najavio da će vremešni Espace IV, koji je na tržištu već čitavu deceniju, biti zamijenjen tokom 2014. luksuznijim modelom koji će osim MPV karakteristika imati i praktičnost SUV vozila.

Očigledno je da su u francuskom proizvođaču riješili da naprave zaokret kada je riječ o automobilskom segmentu kome pripada Espace, kako bi privukli nove kupce, ali i promijenili imidž ovog vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.