REVOLUCIONARNO: Napravljena pilula od koje ćemo živjeti 150 godina!

U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vijek i spriječi razvoj opasnih bolesti.

Naučnici jednog farmaceutskog giganta već duže vrijeme sprovode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lijek. Otkrili su da sintetičke verzije rezveratrola, osim prevencije raznih bolesti, djeluju i na usporavanje procesa starenja ćelije zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog “SIRT1”.

Sintetski čudotvorni lijek navodno ima i do 100 puta jači efekat na zdravlje nego čaša vina, a upravo se sprovode njegova testiranja na ljudima. Protein ciljano djeluje na jedinstveni enzim sa efektom protiv starenja, čime se naposljetku može spriječiti razvoj malignih oboljenja, Alzhajmera i dijabetesa tipa 2.

– Lijek koji sadrži rezveratrol iz vina ne samo da bi liječio jednu bolest, nego bi mogao da spriječi nastanak njih dvadesetak, a samim tim će i usporiti starenje – rekao je profesor genetike s Univerziteta Harvard, Dejvid Sinkler.

On dodaje da bi stvaranje takvog lijeka bilo revolucija u industriji farmacije, a služit će i za liječenje masne jetre, katarakte, osteoporoze, propadanja mišića, poremećaja spavanja, kao i upalnih bolesti poput psorijaze, kolitisa i artritisa.

– Uz rezveratrol pilulu ljudi bi mogli da žive i do 150 godina, ali da bismo došli do toga, potrebno nam je još istraživanja – ističe Sinkler.

Rezveratrol je inače polifenol koji štiti grožđe od buđi, a djeluje kao jak antioksidant i sprječava nakupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova, usporava zgrušavanje krvi i blagotvoran je kod crevnih bolesti i dijabetesa. Iako njegovo djelovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.