Revolucionarno: Operisali srce nerođene bebe i spasili joj život!

Hirurzi iz Los Anđelesa po prvi put izveli su operaciju spasavanja života fetusa u majčinoj materici. Kako bi im ovo uspjelo, vježbali su se na grožđu.

operacija_3

Nakon što su se izvježbali na zrnu grožđa, hirurzi su uspješno izliječili srčanu manu fetusa starog svega 25 nedjelja (šesti mjesec trudnoće), a da pritom beba nije mora da bude izvađena iz majčinog stomaka. S obzirom na to da većina djece rođene s ovakvom manom umire, ovo je zaista spektakularan poduhvat!

– I mama i beba se zasad osejćaju odlično. Optimisti smo i vjerujemo da će, zahvaljujući našem zahvatu, bebino srce biti u daleko boljem stanju kad se bude rodila – rekao je glavni hirurg, doktor Ramen H. Kmait.

Jedan srčani zalistak fetusa bio je preuzak, pa je zbog te urođene anomalije, odnosno aortne stenoze, bio onemogućen adekvatan prolazak krvi iz srca u aortu. Bez operacije dijete bi bilo rođeno sa sindromom nerazvijene lijeve komore. Većina djece rođene s ovakvom manom ne uspjevaju da požive dug i kvalitetan život.

Kako bi se pripremili za ovako osjetljiv zahvat tim hiruga vježbao se na zrnu grožđa, smještenom u silikonskom kalupu, koje je predstavljalo srce fetusa.

Koristeći žičice tanke poput vlasi kose, minijaturnu iglu, sićušni balon i kateter uspješno su obavili operaciju na srcu veličine oraha još uvijek nerođenog djeteta.

Dvadesetpetogodišnoj trudnici dali su lokalnu anesteziju, baš kao i njenoj bebi, da bi srce bilo opušteno i da se mališan ne bi pomjerao u majčinoj utrobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.