Riješite se trbušnog sala

Morate li se nagnuti da vidite svoje nožne prste? Bikini ne nosite godinama jer trbuh možete skriti samo u jednodijelnom kupaćem kostimu? Možda je vrijeme da napokon stešete taj struk?

Osim iz estetskih razloga, salo oko trbuha je loše i za zdravlje. Zapravo, riječ je o jednoj od najopasnijih vrsta tjelesne masnoće. Salo oko struka pokazatelj je bolesti, a da biste ga se riješili potrebno je više od nekoliko trbušnjaka ujutro. Debljanje oko struka je znak da je razina kortizola (hormon stresa) previsoka i da se stvaraju opasne upale u tijelu. Nekoliko jednostavnih navika može smanjiti ovaj problem.

1. Intervalni trening

Možete vježbati cijeli dan, ali mišiće nećete vidjeti ako su zakopani ispod slojeva masti. Da bi se postigao istinski ravan trbuh, u sklopu treninga osmišljenog za razvoj trbušnih mišića trebate i kardiovaskularne vježbe. Pokušajte s preskakanjem užeta, trčanjem na pokretnoj traci ili vježbama skakanja i širenja ruku i nogu (jumping jacks) koje ćete izvoditi od 30 sekundi do jedne minute između svakog seta. Tako ćete istopiti masti i izgraditi čvrste mišiće.

2. Ne preskačite obroke

Preskakanje obroka omogućava stvaranje trbušnog sala. Zbog preskakanja obroka, u tijelu raste razina kortizola, raste apetit i povećava se skladištenje masti, posebno u predjelu trbuha. Konzumiranje malih obroka tokom dana može smanjiti želju i spriječiti nakupljanje masnoća.

3. Klonite se slatkog

Šećer je smrtni neprijatelj ravnog trbuha. Šećer uzrokuje nepotreban skok i pad razine šećera u krvi, a svaki višak pohranjuje se kao mast. Ako žudite za desertom, pri ruci uvijek imajte voće, poput borovnica, malina i jagoda.

4. Veći unos vitamina C

Vitamina C u većim količinama ima u agrumima, brokuli, kelju i paprikama. Važan je jer može pomoći u održavanju normalne razine kortizola. Osim toga, vitamin C neophodan je za proizvodnju karnitina, koji tijelo koristi za pretvaranje masnoća u energiju.

5. Povećajte unos zdravih masti

I ovdje treba biti umjeren. No, zdrave masti, kao što su avokado, orasi i maslinovo ulje, mogu produžiti osjećaj sitosti. Ove namirnice će i ubrzati metabolizam zahvaljujući visokim dozama omega-3 masnih kiselina.

6. San

Statistički, što su ljudi zaposleniji, to im je san manje važan. Međutim, studije su dokazale da premalo sna ili loša kvaliteta spavanja dovodi do debljanja, žudnje za brzom hranom, povećanog rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Više sna je jednostavan način da održavate zdravlje.

7. Opustite se

Kortizol je hormon stresa. Kad ste pod stresom, razina kortizola raste. U slučajevima hroničnog stresa, razina kortizola može doći do krajnosti ili uticati na funkciju nadbubrežne žlijezde i cijelog metabolizma. To može dovesti do debljanja ili nemogućnosti gubitka težine, smanjenog imuniteta i stvaranja upala. Svaki dan – čak i samo pet minuta – trebate naći vrijeme za opuštanje.

Ako uprkos vježbanju i zdravoj prehrani uz tvrdoglave nakupine masnog tkiva oko trbuha osjećate umor, neraspoloženje i loše spavate, možda patite od hormonske neravnoteže koja je posljedica hroničnog stresa. U tom slučaju trebate mijenjati mnoge loše životne navike. Počnite odmah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.