Riješite se zadaha – hranom

Gotovo svaka druga osoba ima problem sa zadahom, tj. halitozom, koja podjednako zahvaća sve dobne skupine.

Mnogo je neprijatelja ugodnog daha: pušenje, određena hrana, kafa, žgaravica, nedovoljna oralna higijena…Osim promjena navika, zadaha se možete riješiti i uz pomoć namirnica koje sigurno imate kod kuće.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je toliko više od običnog napitka. Krcat antioksidansima, zeleni čaj može uništiti bakterije koje su se nastanile u našim ustima i koje su odgovorne za zadah. Ne samo da ćete na ovaj način pobijediti zadah iz ustiju nego ćete i zaštititi zdravlje svoje usne šupljine, s obzirom da možete smanjiti rizik od razvijanja karijesa i raka ustiju. Bitno je da ovaj napitak ne šećerite.

Svježe namirnice

Grickanje jabuka, mrkve ili celera također može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njihova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja zadah. Također, ako dugo vremena gladujete (pripazite, za zdravlje i vitalnost stručnjaci preporučuju više manjih obroka umjesto dva-tri veća obroka dnevno), sakupit će se poveća količina želučane kiseline i to će sigurno osjetiti ljudi u vašoj blizini.

Peršin

Peršn sadrži klorofil, odgovoran za njegovu zelenu boju, a ujedno je i antioksidans. Sastavnice ovog popularnog začina mogu privremeno pomoći u neutralizaciji halitoze, pogotovo nakon konzumacije određenih “teških” i po ugodni dah opasnih namirnica, kao što su luk i češnjak. Osim grickanja, možete ga usitniti i popiti njegov sok!

Hidracija

Osim što je potrebno svakoga dana popiti oko dvije do dvije i pol litre tekućine (najbolje vode) kako bismo osigurali hidrataciju svog tijela, dehidracija može ostaviti trag i u vašim ustima. Kada su usta suha, čestice hrane se lakše nakupljaju u sićušnom prostoru između zuba i tako postaju klopke za bakterije. Također, žvačite žvake kako biste povećali količinu sline u ustima – obavezno onu vrstu bez šećera.

Zapamtite, upale desni i karijes mogu biti izvor vaših problema. Najmanje dva puta godišnje posjetite stomatologa kako biste se pravilno brinuli o svojoj oralnoj higijeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.