Rumunija na putu priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Titus Korlacean izjavio je da bi bila “greška” ako Rumunija ne bi uzela u obzir promjene i napredak u vezi sa Kosovom i “ostala zakopana u prvoj liniji kao japanski vojnik na Pacifiku”, poslije završetka Drugog svjetskog rata.

Korlacean je to rekao u emisiji rumunske Televizije Realitatea, na pitanje novinara da li će se Rumunija pridružiti “evropskom trendu” što se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Postoji politička realnost na Kosovu koju treba tretirati inteligentno i otvoreno”, naveo je ministar.

Rumunija treba da gleda vrlo pažljivo na odvijanje političkog dijaloga Beograd-Priština na kojem učestvuje visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton.To su realnosti o kojima Bukurešt treba da vodi računa, rekao je ministar.

Premijer Viktor Ponta pozdravio je prije nekoliko dana odluku Komiteta direktora Savjeta regionalne saradnje o učešću “provincije Kosovo” u RČ.

Ponta je naveo da je ta odluka izraz “regionalne saradnje, kao relevantni instrument približavanja cijelog regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”.

“Rumunija je posebno zainteresovana u podržavanju inicijativa koje su

u stanju da značajno doprimose transformaciji regiona u zonu stabilnosti, povjerenju, implementiranju osnovnih kriterijuma za što veće približavanje Evropskoj uniji”, naveo je premijer.

Dodao je da u tom sklopu, Rumunija “podržava dijalog Beograd-Priština, koji doprinosi ubrzavanju pozitivnih procesa u regionu”.

Ministar spoljnih poslova Korlacean je tokom godina, dok je bio senator u opoziciji, više puta kritikovao srpske vlasti zbog nepoštovanja prava rumunske manjine u Timočkoj krajini, ali je kritikovao tadašnje rumunske vlasti kada su uslovljavali status kandidata Srbije za pridruživanje EU protokolom o zaštiti rumunske manjine u Srbiji koji je konačno i bio potpisan 1 marta 2012. u Briselu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.