Ženski mozak manji, ali efikasniji od muškog

Žene možda imaju manji mozak, ali je on efikasniji od mozga muškaraca, otkriva nedavno istraživanje.

Naučnike je dugo intrigiralo kako žene mogu da budu isto toliko inteligentne kao i mušarci iako je njihov mozak za osam odsto manji.

U studiji istraživača Univerziteta u Los Anđelesu i Madridu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Intelligence”, ističe se da u slučaju žena, veličina mozga nije bitna, jer taj organ kod njih jednostavno bolje funkcioniše.

Tokom istraživanja, naučnici su izveli seriju testova inteligencije na muškarcima i ženama. Uprkos činjenici da imaju manji mozak, žene su bile uspješnije u induktivnom razmišljanju i pojedinim numeričkim testovima. Takodje su bile bolje i u praćenju promjenljivih situacija, dok su muškarci imali bolje rezultate na polju prostorne inteligencije.

Istraživači su zaključili da je ženski mozak sposoban da obavi, pa čak briljantno da izvrši komplikovane zadatke i to sa manje energije i manje neurona.

“Žene su pokazale veću efikasnost uz korišćenje manjeg neuronskog materijala”, ističe se u studiji američkih i španskih naučnika.

Rezultati istraživanje pokazuju da veličina mozga nije bitna kada su žene u pitanju, kazao je Trevor Robins, profesor kognitivne neuronauke na Univerzitetu u Kembridžu.

“Manji obim bi mogao da znači bolje upakovane nervne ćelije ili međusobno

aktivnije prenošenje signala”, izjavio je on za list “Sandej tajm”.

“A to znači da ženski mozak bolje funkcioniše”, zaključio je on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.