Pripremite dijete za dolazak bebe

Kada roditelji treba da počnu sa pripremama starijeg djeteta za dolazak mlađeg, i kako da budu sigurni da su to dobro obavili? Poslušajte savjete pedagoga…

Sve do dolaska bebe, starije dijete je bilo glavni izvor divljenja svih ukućana (po njegovom shvatanju, sasvim zasluženo) – upravo zato što je “veliko” i “odraslo”. A onda, odjednom, cjelokupnu pažnju roditelja zaokuplja biće koje ne zna ni djelić onog što ono zna. To stvara zabunu u njegovoj glavi.

Od ignorisanja do napada bijesa

Kod starijeg djeteta se javlja osjećaj odbačenosti i ljubomore kada se pojavi beba – koja nema ni djelić njegovih sposobnosti – a postaje tako omiljena, hvaljena, voljena. Upravo zato, pojedini mališani na pridošlu bebu reaguju napadima bijesa, često sa željom da je povrijede, drugi reaguju ignorisanjem, a neki vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…).

Međutim, takvo ponašanje starijeg djeteta, ukoliko je ono u uzrastu od 18 mjeseci pa sve do šest i po ili sedam godina – potpuno je tipično, uobičajeno, čak poželjno. Zapravo, bilo bi neobično, pomalo i zabrinjavajuće ukoliko u navedenom uzrastu dijete ne pokaže ljubomoru prema bebi. Tek ako je razlika između vaše djece sedam i više godina, možete očekivati da će ljubomora izostati.

Počnite sa pripremom na vrijeme!

Sa pripremom starijeg djeteta na dolazak bebe, počinje se u vrijeme trudnoće. U zavisnosti od uzrasta starijeg djeteta i njegovog poimanja vremena, posljednji čas da to učinite jeste kada se trudnoća već nazire po maminom stomaku. Zašto baš tada? Ako propustite da to objasnite djetetu, a ono čuje kako pominjete trudnoću – međusobno ili nekoj trećoj osobi – vrlo je vjerovatno da će se osjećati izostavljeno iz vaše porodične priče, i utoliko više će bebu i prije rođenja smatrati nepoželjnom.

Znaci da ste “posao” dobro obavili

Znaćete da ste ovu pripremu starijeg djeteta dobro obavili ukoliko ono, kada beba dođe u vašu porodicu, prihvati bebu na odgovarajući način. Šta to znači? Ako se ljubomora i pojavi, ona je u granicama očekivanog (jer to ne zavisi samo od vaše pripreme, već i od uzrastne razlike među vašom djecom).

Dijete ne pokazuje agresiju, nema retrogradnog ponašanja, i vremenom sve više, sa više emocija prihvata svog novog brata ili sestru. Emocije, zapravo pokazivanje ljubavi ne možete od djeteta očekivati odmah, ali će vremenom doći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.