Rusija novim projektima na Arktiku će zaraditi 500 milijardi dolara

Putin je iznio novi i za biznis uglavnom  povoljni energetski program čije će sprovođenje biti od ključnog značaja za uspjeh njegovog trećeg  mandata na funkciji predsjednika Rusije.

“Takve ozbiljne investicije treba da doprinesu modernizaciji domaćeg energetskog sektora i ekonomije u celini, da pruže podstrek razvoju  naših regiona, uključujući Sibir, daleki istok, ruski sjever”, rekao je Putin.

On je podsetio da je, po procijeni stručnjaka, uključujući inostrane, u Rusiji koncentrisana četvrtina potencijalnih svjetskih rezervi  nafte i gasa, od kojih se više od 70 odsto nalazi na morskom dnu.

Putin je ta podmorska nalazišta, prije svega na Arktiku, nazvao “strateškom rezervom za 21. vijek”, čijem korištenju treba “pristupiti odgovorno, brižljivo, uz poštovanje  najviših ekoloških standarda”, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Naš zadatak u dugoročnoj perspektivi je da osiguramo liderstvo Rusije na svjetskim energetskim tržištima, da garantujemo rastuće potrebe nacionalne ekonomije u nafti i gasu i da učvrstimo naše pozicije na svjetskom tržištu”, rekao je Putin.

On je podsjetio da je u toku realizacija projekata u regionu Sahalina, da se sprovode geološka istraživanja u vodama Crnog, Karskog i Barencovog mora i da je takođe otpočeo rad Arktički centar koji treba da osigura naučnoistraživačku podršku ruskim projektima.

Osvajanje podmorskih nalazišta omogućit će otvaranje do 400.000 novih radnih mjesta, rekao je Putin i dodao da početak realizacije tih  projekata znači i početak formiranja “nove visokotehološke grane svjetske klase i svetskih razmjera” u Rusiji.

Vlada Rusije kontroliše ogromne pojase nalazišta na Arktiku, čiji trazvoj zahtijeva stručnost i tehnologiju  koje trenutno nedostaju državnim naftnim i gasnim kompanijama, kao što su “Rosnjeft” i “Gasprom”.

“Rosnjeft” je prošle godine potpisao sporazum o razvoju tri naftna polja u Karskom moru sa američkim džinom “EksonMobil” koji od tada lobira za smanjenje izvoznih carina koje bi opradalo ogromne troškove za razvoj tih polja.

Putin je obećao da će ukinuti plaćanje svih izvoznih carina na naftu i gas sa novih polja za sljedećih 15 godina. On je jasno predočio da namjerava da dovede nove velike zapadne kompanije na Arktik i da takođe ublaži propise kako bi  privatne ruske kompanije mogle da konkurišu moćnim državnim firmama u osvajanju Arktika.

“Očekujemo da najveće svjetske korporacije budu partneri našim ruskim kompanijama u osvajanju podmorskih nalazišta” ukazao je Putin, ne navodeći ime bilo koje zapadne firme.

Ruske privatne kompanije s velikim rezervama gotovine , kao što su “Lukoil” i TNK-BP, zahtevaju pravo da konkurišu “Rosnjeftu” i “Gaspromu” u sporazumima za razvoj podmorskih nalazišta.

Sve privatne kompanije, kako ruske, tako i strane, sada moraju da se udruže ili sa “Gaspromom” ili sa “Rosnjeftom” i da dozvole da te državne firme kontrolišu  najmanje 50 odsto bilo kog podmorskog projekta, podsjetila je agencija AFP.

Analitičari ukazuju da osvajanje ruskih arktičkih nalazišta znatno zaostaje zbog toga što “Gasprom” razvija druge velike projekte, dok se “Rosnjeft” smatra jednom od najneefikasnijih  naftnih firmi u Rusiji.

Putin je nagovjestio da su već na dnevnom redu promjene važećih propisa.

“Već sam zatražio od članova vlade da razmisle o načinima za efikasnije uključenje ruskih kompanija u te projekte”, rekao je Putin.

Direktori vodećih ruskih privatnih energetskih  kompanija su nedavno poslali pismo Putinu sa zahtijevom za veći pristup podmorskim nalazištima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.