SAD i EU protiv uplitanja Skupštine Kosova u sudstvo

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv su uplitanja Skupštine Kosova u pravosudni sistem povodom slučaja “Kičina”.

Predsjedništvo Skupštine Kosova je odlučilo da se na sjednici 15. marta raspravlja o slucaju “Kičina”, odnosno o ubistvu porodice Hajra iz Glogovca za koje su optuženi osuđeni na ukupno 106 godina zatvora.

“SAD sa uznemirenjem gleda na djelovanje opštinskih zvaničnika ili poslanika Skupštine Kosova na ponovnom otvaranju i raspravi o sudskim odlukama. Takvo ponašanje ne dovodi u pitanje samo nezavisnost i integritet sudstva, već minira vladavinu prava i poštovanje sudskih odluka”, navodi se u izjavi američke ambasade u Prištini za dnevnik Koha ditore.

Visoki predstavnik Evropske unije i šef Kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar je za dnevnik izjavio da se EU uvijek zalagala da sudski procesi budu nezavisni i da nema uplitanja i uticaja politike u njima. Prema njemu, treba da postoji jasna podjela ovlašćenja koje imaju sudstvo, vlada i parlament.

Incijator rasprave o sudskom procesu je poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova Ramiz Ladrovci koji je prikupio i potpise 85 poslanika za raspravu. Prema njegovim riječima, cilj rasprave je da se utvrde nepravilnosti u sudskoj proceduri u tom slučaju.

Ladrovci ja kazao da Skupština ima prava da rasprava o pitanjima gaženja ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.