Samo je pitanje vremena kada će Srbija priznati Kosovo

“Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kojem slučaju nije izvjesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno”, kaže jedan od najvažnijih političkih mislilaca Noam Chomsky u ekskluzivnom razgovoru za novi broj Nedeljnika.

Čak i kada bi bilo, navodi Chomsky, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

“U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mjere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi”, kaže Chomsky.

Bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

Chomsky navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine i da razumije pritiske pod kojima se nalazi Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

“Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih”, kazao je Chomsky za Nedeljnik.

Iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

“Inicijativa Amerike usmjerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Dijelom zbog Evrope, a dijelom zbog Bliskog istoka “, govori Chomsky.

Chomsky navodi da svijetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

“Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko djelotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku poslije rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osjećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svijet”, kaže Chomsky.

U velikom intervjuu Nedeljniku, objavljenom na deset strana, profesor čuvenog MIT-a, počasni diplomac 37 univerziteta i autor više od stotinu knjiga, govorio je i ulozi Njemačke u raspadu SFRJ, o Latinskoj Americi poslije smrti Uga Čavesa, Arapskom proljeću, širenju NATO pakta i ocijenio da je američka spoljna politika sa Obamom napravila veliki zaokret – i to na gore, jer je postala brutalnija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.