Saobraćajne nesreće kobne za pjevače: Živote izgubili Aljoša, Zijo, Silvana, Toše, Ipče, Luis…


Ipak, ti dragi ljudi i danas žive u srcima svoje publike, ali i mnogobrojnih kolega kroz svoja djela i neprolazne pjesme, koje su ostale iza njih.

Vijest o saobraćajnoj nesreći članova grupe “Crvena jabuka” na današnji dan prije 29 godina, potresla je i šokirala cijelu Jugoslaviju. I danas, poslije toliko vremena, mnogi se sa tugom prisjećaju tog kobnog dana kada su stradali 25-godišnji Aljoša Buha i godinu mlađi Dražen Ričl, poznat i kao Para ili Zijo.

U nesreći koja se desila na putu prema Jablanici, kada su članovi popularnog sarajevskog benda krenuli na koncert zakazan u Mostaru, basista Buha poginuo je na licu mjesta, dok je odlični pjevač Ričl, koji je upravljao automobilom, zbog teških povreda helikopterom prebačen u beogradsku VMA. Bio je u komi do 1. oktobra, kada je preminuo.

Od tada je 18. septembar upisan crnim slovima u muzičku enciklopediju bivše Jugoslavije, a mjesto stradanja muzičara obilježeno je, nažalost, mnogo godina poslije, tek 2009. kada je na njemu postavljena spomen-ploča u obliku jabuke.

Jedna od prvih ovakvih tragedija koja je potresla javnost u bivšoj državi bila je pogibija pjevačice Silvane Armenulić. Popularna pjevačica narodne muzike među prvima je počela da vozi skup i brz automobil, a kako se sjećaju njene kolege, uživala je u brzoj vožnji. Poginula je 1976. godine u 37. godini, vraćajući se s koncerta, kad se u mjestu Kolarevi kod Smedereva sudarila s kamionom.

Nesreća koja je šokirala sve zemlje bivše Jugoslavije dogodila se 16. oktobra 2007. godine i u njoj je kod Nove Gradiške u Hrvatskoj poginuo makedonski pjevač i regionalna zvijezda Toše Proeski. Mladi pjevač bio je suvozač u džipu kojim je upravljao makedonski državljanin Georgij Georgijevski.

On je zbog prebrze vožnje i nedovoljnog razmaka između vozila udario u zadnji dio kamiona na auto-putu Zagreb-Lipovac. Sjećanje na ovog mladog pjevača svake godine se obilježava u vidu koncerata na njegov rođendan širom bivše države, a u Skoplju je postavljena i njegova statua.

Adi Lukovac, pionir elektronske muzike i jedan od najkreativnijih i najoriginalnijih autora u Bosni i Hercegovini, također je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila 18. juna 2006. godine. Nesreća se dogodila na dijelu autoputa iz Sarajeva prema Blažuju, kada je Lukovac skrenuo iz saobraćajne trake kojom je vozio u desnu stranu te udario u betonsku ploču.

Mladi pjevač Ipče Ahmedovski, rođeni brat Jašara Ahmedovskog, poginuo je 1994. u Šopiću kraj Lazarevca, na Ibarskoj magistrali, koja je odnijela veliki broj života. Vozeći mercedes brzinom od 140 kilometara na sat udario je u šleper i na mjestu ostao mrtav.

Poznati jugoslovenski pjevač narodne muzike Hašim Kučuk Hoki nastradao je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 2002. godine na putu Subotica-Beograd.

Pjevač neobičnog glasa i još neobičnijeg načina izvođenja džeza Ljubiša Stojanović Luis poginuo je, također, 2011. godine u saobraćajnoj nesreći. Prešao je na suprotnu traku i sudario se s fordom mađarskih registarskih oznaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.