Saudijska Arabaija će pomoći Bošnjacima Sandžaka

razgovarala sa zamjenikom predsjednika ove uprave dr. Muhamedom bin Nasirom el-Huzejmom.

Tom prilikom domaćin je istakao da Uprava kao i druge nadležne instance u Saudijskoj Arabiji prate stanje i upoznati su sa situacijom i brojnim problemima sa kojima se suočavaju muslimani u Sandžaku i Srbiji, te je izrazio zainteresiranost da delegacija Uprave dva harema posjeti Sandžak i na licu mjesta utvrdi oblik i način pomoći sandžačkim muslimanima.

Također je pohvalio organizaciju hadža od strane Mešihata rekavši da su hadžije iz Sandžaka jedni od najorganiziranijih i najurednijih hadžija kada su u pitanju vjerski propisi i odnos prema haremu Kabe i džamije poslanika Muhammeda, a.s., u Medini, sto je potvrđeno i zvaničnim izvještajem Ministarstva hadža.

Sandžačka delegacija je domaćinu poklonila ručno izatkanu sedžadu, a on je uzvratio sa posebnim poklonom – dijelom pokrivača Kabe koji se daruje samo posebnim gostima iskazujući na taj način najveći stepen poštovanja rukovodstvu Mešihata IZ-e u Srbiji.

U toku dana delegacija ce posjetiti Islamsku banku u Džeddi gdje će razgovarati o započetim projektima.

Visoka delegacija Sandžaka je jučer, prvog dana posjete u Meki obavila Umru i dan provela pored Kabe upućujući dove Uzvišenom Allahu, dž.š., da pomogne Bošnjacima Sandžaka na putu borbe za istinu i slobodu, izvještava Media centar Mešihata IZ-e.

Da napomenemo da je na poziv ministra vakufa Kraljevine Saudijske Arabije, Salih ibn Abdulaziz Ali Šejha, osmočlana visoka delegacija Sandžaka boravi u višednevnoj posjeti Saudijskoj Arabiji. Delagaciju čine predstavnici Islamske zajednice, Narodnog vijeća Sandžaka i Internacionalnog univerziteta.

Tokom višednevne posjete delegacija će se sastati sa ministrom vakufa ove zemlje, vrhovnim saudijskim muftijom, te imati niz planiranih susreta sa predstavnicima obrazovnih i kulturnih institucija u Saudijskoj Arabiji.

Delegacija će u toku ove posjete, u organizaciji domaćina, boraviti i pomenute aktivnosti realizovati u Džedi, Mekki, Medini i Rijadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.