Savjeti fitness stručnjaka koji vam mogu biti od pomoći

Neovisno o tome želite li istopiti suvišne kilograme, dovesti tijelo u red, ozbiljnije se prihvatiti fitnessa ili ga istesati do neprepoznatljivosti, uvijek se morate voditi savjetima stručnjaka.

Nemojte sami započinjati bilo kakve preobrazbe. Ako vodite bitku s puno suvišnih kilograma, najprije provjerite sa svojim liječnikom koji je oblik mršavljenja i tjelesne aktivnosti prikladan za vas.

U svakom fitness centru su vam na raspolaganju stručnjaci koji će vam složiti trening prema uputstvima koje navedete i potrebama vašeg tijela ili linije. Donosimo vam neke savjete fitness stručnjaka koji vam mogu biti od pomoći.

Izbjegavajte ove tri greške
Poznata američka televizijska fitness trenerica Jackie Warner upozorava: izbjegavajte tri najveće greške – postavljanje preambicioznih ciljeva, odustajanje od vježbi snage te izbacivanje superhrane sa svakodnevnog jelovnika (primjerice grejpa i zobi).

Zdrave grickalice
Ne morate se nužno odreći svih grickalica! Bitno je razlučiti one koje su zdrave od nezdravih i masnih. Nutricionistkinja Joy Bauer savjetuje grickanje voća kao što je banana, breskva, jabuka ili pak orašaste plodove. S njima ne smijete pretjerati – dozvoljena je šaka dnevno (bogati su mastima).

Doručkujte
Ako brzate iz kuće na posao praznog želuca, činite veliku grešku. Preskakanje doručka zapravo šteti liniji, a pogoduje debljini. Dio objašnjenja, tvrdi Američka udruga dijabetičara, krije se u činjenici da dobar i redovan doručak pomaže ubrzati metabolizam i tijelu daje energiju za ostatak dana.

Doručkujte zobenu kašu, jaja pripremljena na bilo koji način, citruse poput narandže i grejpa ili napravite frape od malomasnog jogurta ili mlijeka, banane i maslaca od kikirikija.

Nikad nije prekasno
Uvodite sitne korake u svoju rutinu i malo po malo, doći ćete do velikih promjena i novih navika: jesti ćete zdravije, redovno i u pravo vrijeme. Nikad nije prekasno za prihvaćanje zdravijeg života, tvrdi nutricionistkinja Joy Bauer. Izbacite sav nepotrebni šećer iz hrane i pića, poput gaziranih pića, “zdravih” pahuljica koje jedete za doručak, a ustvari su krcate šećerom; grickalicama, čokoladicama i sličnim lošim kalorijama. Počnite jesti malomasne mliječne proizvode, više povrća i voća (termički neobrađenog), a obavezno doručkujte. Također, šećite svaki dan, barem 30 minuta.

Zbunite mišiće
Ako trening više ne utiče na vaše tijelo, vjerovatno ste dostigli granicu preko koje više ne možete ići. Vaši su se mišići navikli na intenzitet, ali i vrstu vježbi kojima ih opterećujete i da biste išli naprijed, morate nešto promijeniti. Stručnjaci su otkrili da se savršeno, zategnuto tijelo može najbrže postići konfuzijom mišića. Ova tehnika odnosi se na korištenje različitih tehnika vježbanja, tako da se mišići ne mogu naviknuti na određene vježbe.

“Iznenađenje i različit intenzitet vježbanja tjeraju vaše tijelo da stalno funkcionira najbolje što može, sagorijevajući kalorije najbrže što je moguće i istovremeno sprečavajući stvari koje stoje na putu do savršenog tijela, kao što su zamor od vježbanja i ozljede”, objasnio je Tony Horton, tvorac ultrapopularnog fitness programa P90X.

Urbi et orbi
Javno obznanite svoje namjere i svoju obavezu teretani – šanse su da ćete tako imati jači osjećaj dužnosti od želje za izbjegavanjem treninga, piše Ordinacija. Naime, osobe koje javno obznane svoje zdravstvene i fitness ciljeve imaju veće izglede provesti ih kako spada, smatra televizijska fitness stručnjakinja Lacey Stone. Znači, neka vaš sljedeći status na Facebooku ili Tweet bude nešto poput “prvi dan treninga – evo me!”.

Napredujte
Jednom kada bez problema dižete tegove ili bučice, vrijeme je da povisite ulog. Rutinsko dizanje tegova dovest će vas do naviknutih mišića, a vi ih trebate zbuniti (sjetite se savjeta Tonyja Hortona). “Općenito pravilo glasi: jednom kada možete izvesti 15 ponavljanja bez pauze, trebate povećati težinu. Žene neka povećaju od dvije do pet kilograma, a muškarci od pet do deset kilograma”, savjetuje trenerica Terri Walsh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.