Zašto su dijetalni napitci pomiješani s alkoholom opasni?

Dijetalni su napitci popularni među ženama koje paze na svoju liniju, ali sugar-free piće koje miješate s alkoholom brže će vas i lakše napiti nego njihova slatka alternativa, upozoravaju naučnici.

Žene su najviše izložene riziku, jer će vjerovatnije naručiti dijetalno piće kao dodatak alkoholnu kako bi uštedjele na kalorijama, upozorava se u studiji koju prenosi Mail Online.

U istraživanju se pratilo kako se opijaju muškarci i žene kojima je ponuđena votka pomiješana s nekim bezalkoholnim pićem i votka pomiješana s njihovom dijetnom inačicom. Pokazalo se da se ispitanici brže opijaju od alkohola pomiješanim uz dijetni napitak. Uprkos tome, nisu se osjećali pijanijima i mislili su da su sposobni sjesti za volan.

Smatra se da slatka pića, poput hrane, usporavaju ulaz alkohola u krv. Međutim, sladila koji se nalaze u dijetalnim pićima ne čine ništa da uspore učinak alkohola, piše u studiji objavljenoj u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Žene su posebno osjetljive jer se zbog biologije brže opijaju od muškaraca, ali će također i vjerovatnije naručiti dijetne napitke uz alkohol.

Brža apsorpcija alkohola pomiješanog s dijetalnim pićem dovodi do viših koncentracija alkohola u tijelu što povećava rizik od zdravstvenih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.