Savjeti sa pravilno čuvanje hrane u frižideru

Da li i vi razmišljate o tome koliko hrane bacite mjesečno? Želite da racionalnije kupujete i da sve namirnice što duže traju – i one koje skladištite u frižideru, zamrzivaču i u svojim kuhinjskim ormarićima.

Dobra vijest je da možemo smanjiti bacanje hrane ako ispratimo nekoliko jednostavnih savjeta za njeno čuvanje. Saznajte kako da što duže održite svježinu hrane, kako se pakuju konkretne namirnice, a kako ostaci od ručka. Uz nekoliko korisnih preporuka ne samo da ćete uštedjeti značajnu sumu novca, već ćete zaštititi svoju porodicu i sebe od zdravstvenih tegoba koje može izazvati pokvarena hrana.

Uvijek provjerite rok trajanja

Pravilno čuvanje hrane počinje u prodavnici racionalnom kupovinom i pažljivim odabirom namirnica. Obavezno provjerite datum roka trajanja hrane. Nema ništa loše u kupovini namirnica koje su dan ili dva udaljene od roka trajanja, ali ako ne planirate da je pojedete odmah – onda to i nije pametan potez.

Podesite idealnu temperaturu frižidera

Jedna od najčešćih grešaka koje se prave u domaćinstvu kada je u pitanju čuvanje hrane jeste loše podešena temperatura frižidera. Da bi sve namirnice ostale svježe potrebno je podesiti temperaturu na 3 do 4 stepena Celzijusovih. To je idealna temperature za čuvanje hrane bez zamrzavanja. Kada bi temperatura bila viša, riba i meso bi se pokvarili, a na nižoj temperaturi došlo bi do smrzavanja povrća i voća.

Ako kupujete frižider, imajte na umu da rashladni uređaji posljednje generacije ravnomjerno raspoređuju hladnoću unutar frižidera, pa se prije kupovine dobro upoznajte sa karakteristikama modela koji vam je zapao za oko. Na ovaj način osiguraćete da se minimum hladnog vazduha izgubi prilikom svakog otvaranja vrata, tj. da se otvaranjem vrata ne napravi velika temperaturna razlika u unutrašnjosti frižidera.

Većina modernih modela frižidera ima ugrađen termometar i displej koji pokazuje kolika je temperatura. Međutim, čak i ako to nije slučaj, temperaturu unutar rashladnog aparata uvijek možete provjeriti kupovinom termometra. Ovo ne zahtijeva veliko ulaganje, a može vam sačuvati osta novca koji biste izgubili bacanjem hrane koja se pokvarila.

Pravilno organizujte namirnice na policama

Još jedna važna stvar koju morate znati kada je riječ o rashladnim aparatima jeste da je temperatura u njima najviša na najvišim policama. Zapravo, temperatura u frižideru opada od vrha nadole, te prema tome treba upravljati slaganje hrane na policama.

Meso i ribu držite na najnižim policama, a povrće i voće u posebnim komorama – ladicama, u kojima je vlažnost veća pa ove osjetljive namirnice mogu sačuvati od isušivanja. Mlijeko, sirevi i drugi mliječni proizvodi mogu se držati na središnjim policama, i to u pakovanju u kom su kupljeni. Od mliječnih proizvoda jedino se kačkavalj i zreli sirevi mogu držati u vratima frižidera – tamo se neće previše rashladiti.

Spakujte hranu u providne činije sa poklopcima

Hranu pakujete u providne činije sa poklopcima ili u kese. Na taj način ćete tačno znati gdje vam se šta nalazi. Hranu ne treba držati u metalnim posudama i nepokrivenu, kao ni umotavati u aluminijmsku foliju. Prvi znak da se hrana ne odlaže pravilno jesu neprijatni mirisi. Sa dobro zatvorenim činijama možete održati ne samo svježinu namirnica, već i urednost rashladnog aparata.

Velike posude, šerpe, tegle i flaše mogu biti problem kada se namirnice aranžiraju unutar frižidera. Proizvođači rashladnih aparata pronašli su rješenje, pa tako neki od najnovijih modela imaju rasklopivu policu, koja se može po potrebi prepoloviti.

Veoma je važno da sve namirnice budu hladne prije nego što ih stavite u frižider. Velika greška koja garantovano može dovesti do kvara hrane jeste stavljanje vruće posude direktno sa šporeta u frižider. Podjelite ostatke ručka u male, ravne posude kako bi se brže ohladili. Uvijek se pridržavajte pravila da prvo jedete najstariju hranu.

Ne držite hranu predugo u frižideru

Čak i ako se dosljedno pridržavate pravilnog pakovanja i organizovanja hrane u frižideru, neke namirnice ostaće svježe duže, a neke kraće. Vrijeme čuvanja mesa i sira nije isto, na primjer.

Meso

Kada je u pitanju riba ili svježe tj. sirovo pileće meso, najbolje je iskoristiti ih u toku istog ili najkasnije narednog dana. Sirovo mljeveno meso ima rok trajanja od 6 do 8 sati. Termički obrađena mesa, bilo kuvanjem ili  prženjem, u frižideru se mogu čuvati dva do četiri dana. Crvena mesa koja marinirate prije termičke obrade možete čuvati u dobro zatvorenim posudama u frižideru i do 10 dana.

Mliječni proizvodi i jaja

Što se mliječnih proizoda tiče, mlad sir ne bi trebalo jesti ako stoji duže od 8 do 10 dana. Sa druge strane, zreli sirevi se mogu čuvati i do mjesec dana u frižideru. Isti je vremenski period čuvanja jaja, ali je važno da se čuvaju u svom kartonskom pakovanju, a ne u vratima frižidera (tu je temperature viša).

Kada se otvori, dugotrajno mlijeko u frižideru može stajati 3 dana. Nakon ovog perioda mora se prokuvati.

Povrće

Zbog toga što sadrži veliku količinu vode, povrće je jako teško sačuvati od kvarenja. Čuvanjem u ladicama sa većom vlažnošću u frižideru ove osjetljive namirnice moguće je sačuvati do tri dana. Izuzetno je važno da prije skladištenja povrće ne perete, jer će višak vlage privući bakterije i plesni. Karfiol, brokoli, šargarepa, blitva, zelje, zelena salata – sve treba biti suho i u posebnim fiokama predviđenim za čuvanje povrća i voća.  Grašak, boranija i spanać sačuvaće svježinu 4-5 dana. Pečurke umotajte u papirni ubrus ili papirnu kesu prije nego ih stavite na policu frižidera.

Voće

Da sačuvate voće od brzog truljenja, obavezno ga pakujte i uredno složite u odvojenim plastičnim posudama. Voće će održati svježinu isto kao i povrće, otprilike do tri dana. Duži vijek trajanja imaju jabuke i kruške koje se mogu održati i do dvije nedelje. Važno je da jabuke odvojite od kajsija, breskve od krušaka, tj. da svako voće ima svoju posudu. Kajsije mogu ostati svježe i do pet dana, dok borovnice i trešnje traju tri dana, a maline dva dana. Jagode je poželjno pojesti u toku istog ili narednog dana. 

Za voće, kao i za povrće, važi preporuka da se neoprano i neoljušteno stavi u frižider.

Ne čuvaju se sve namirnice u frižideru

Za čuvanje pojedinih namirnica kao što su meso i mliječni proizvodi, na primjer, frižider je jedino rješenje. Međutim, postoje namirnice kojima nije mjesto u rashladnim aparatima. Neko voće i povrće će u frižideru izgubiti svoj ukus, pa čak i teksturu. Limun i citrusi, banane, avokado i paradajz su na toj listi. Umjesto u frižideru, treba ih držati u korpicama i odvojeno jedne od drugih.

U kuhinjskim ormarićima i na policama, na sobnoj temperaturi možete čuvati luk, krompir, pasulj, paprike, patlidžan, tikvice i krastavac. Luk i krompir držite na tamnom i provjetrenom mjestu.

Održavajte frižider čistim

Poštovanje osnovnih pravila higijene, pranje ruku prije korišćenja i skladištenja hrane, ali i redovno čišćenje frižidera takođe su važni faktori čuvanja namirnica. Postarajte se da sve police uvijek budu prebrisane, čuvajte hranu u zatvorenim posudama, a ako do preljevanja i prosipanja ipak dođe, odmah to obrišite. Čišćenjem frižidera spriječićete razvoj bakterija i samim tim brže kvarenje hrane.

Ovo su osnove čuvanja hrane u frižideru. Ako se budete pridržavali ovih pravila, namirnice će duže ostati svježe, uštedjećete novac i sačuvati zdravlje.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook