Šta nam organizam poručuje kad nam se jede meso ili sir?

Kad vam se jede meso, jedite meso, ali kad vam se jede sir, bolje je posegnuti za nekim drugim namirnicama.

Moramo li slušati svoje tijelo kad osjetimo potrebu za određenom vrstom hrane?

Stručnjaci kažu kako bismo trebali, osim ako stalno “pogrešno” čujemo da nam se jede slatko, jer žudnja za slatkim zapravo nema puno veze s tim da nam u organizmu nešto nedostaje, osim pravih kalorija. Zato to osluškivanje kod slatkog ne pali, ali je iznimno važno ne ignorisati žudnju primjerice za mesom ili sirom.

“Kad osjetite da vam se jede određena vrsta hrane, nikada nemojte zatomiti tu žudnju jer vam tijelo zapravo poručuje čega mu u tom trenutku najviše nedostaje“, spomenula je o ovoj temi nedavno jedna američka nutricionistica, međutim, kako ne bi dizala bespotrebnu paniku, naglasila je da trenutna žudnja za određenim namirnicama ne mora ukazivati na poremećaje u metabolizmu ili bolest, već trenutni nedostatak određenih nutrijenata.

Zato ako vam se odjednom neopisivo jede meso, velike količine mesa, to bi mogao biti znak da vam u organizmu nedostaje željeza. To se posebno odnosi na žene tokom menstruacije kad zbog obilnijeg krvarenja gube veće količine željeza.

Ako vam se pak odjednom neopisivo jede sir, to je pak često znak da vam u organizmu nedostaju masnoće. Ali ne bilo koje masnoće, već omega 3 masne kiseline koje ne biste trebali nadomjestiti baš sirom već zdravijom kombinacijom namirnica koje obiluju omega 3 masnim kiselina poput masne, ali zdrave ribe, orašastih plodova ili sjemenki.

Zadnje iz rubrike ZDRAVLJE

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook