Savjeti za trudnice: Šta sve treba spakovati u torbu za porodilište

Kada prođu neželjeni simptomi, koji uglavnom pogađaju trudnicu tokom prvog trimestra, djeluje da trudnoća proleti. Iz dana u dan beba napreduje i bliži se trenutak kada će se konačno naći u majčinim rukama. Za dolazak djeteta sve bi trebalo da bude spremno sedmicama unaprijed, kako bi se izbjegao haos i kako bi roditelji bez previše stresa započeli novu fazu porodičnog života.

Još od samog početka trudnoće, budući roditelji će početi polako da se opremaju. U početku će to biti krupnije pripreme i nabavke: uređenje sobe, pribavljanje namještaja, preuređivanje prostora. Kasnije će fokus biti na kupovini odjeće i svih potrepština za novorođenče. Neke dvije sedmice prije termina porođaja, kad počnu trudovi, sve bi trebalo da bude na svom mjestu i spremno za dolazak mališana. Važna stavka tokom pripreme je i pakovanje torbe za porodilište. Šta bi sve trebalo da se nađe u vašoj torbi za porodilište?

Pakovanje torbe za porodilište

Nismo svi isti – pa ni naše potrebe ne mogu biti iste. Kada se pakujemo za putovanje, nećemo svi spakovati iste stvari, niti istu količinu. Međutim, svaka torba za porodilište mora sadržati nekoliko osnovnih stvari. Kada su esencijalne stvari spakovane, buduća majka u torbu može dodati i nekoliko predmeta po sopstvenom izboru, ali valjalo bi imati na umu da torba za porodilište nikada ne treba da bude pretrpana stvarima, kao i da mora biti odlično organizovana, kako bi se sve što je potrebno pronašlo za kratko vrijeme.

Svaka torba za porodilište bi trebalo da sadrži:

 • svu zdravstvenu dokumentaciju, kao i plan poroda
 • udobnu odjeću, koja će omogućiti trudnici da se slobodno kreće i u kojoj joj neće biti previše toplo
 • barem tri različite odjevne kombinacije, koje će pokriti period boravka u porodilištu
 • pored odjeće, trebalo bi spakovati i dva-tri grudnjaka koja daju dobru potporu, a ako buduća majka planira da doji – trebalo bi spakovati i grudnjak za dojenje (imajte na umu da će grudi tokom dojenja biti veće)
 • pakovanje higijenskih uložaka
 • nekoliko komada komotnijeg donjeg veša i spavaćica
 • kućni ogrtač i papuče
 • neseser: četkica i pasta za zube, češalj ili četka, sapun, losion, dezodorans (sadržaj nesesera je dalje individualan i zavisi od potreba i navika žene)
 • stvari koje trudnici pomažu da se opusti ili razonodi: knjige, časopisi, ukrštenice, muzika…
 • mobitel i punjač
 • ventilator ili sprej-voda za rashlađivanje (posebno ako je porođaj tokom ljeta)
 • zdrave grickalice i piće (ako je dozvoljen unos u porodilište)
 • dodatni jastuk
 • lijekovi koje trenutno uzimate
 • odjeća za dijete
 • kapica, rukavice i čarapice
 • pelene
 • ćebe
 • nekoliko komada gaze.

Ako želite biti sigurni da nećete nešto zaboraviti da spakujete, porazgovarajte sa svojim ljekarom. Takođe se možete raspitati i kod poznanica koje su se već porađale – one će vas iz iskustva posavjetovati. Najbolje bi bilo da napravite spisak svih potrebnih stvari i da polako, jednu po jednu, svaku spakovanu stvar precrtate sa liste. Na taj način ćete biti sigurni da ste zaista sve spakovali. Torba bi trebalo da bude spakovana minimum dvije sedmice prije termina, a kako se termin bliži, još jednom provjerite da li je sve na svom mjestu.

Šta pripremiti za porođaj kod kuće?

U svijetu je sve popularniji porođaj kod kuće, pri čemu babica dolazi na vašu kućnu adresu i pomaže vam tokom čitavog procesa.

Za porođaj kod kuće bi trebalo pripremiti:

 • opranu posteljinu i peškire
 • kompletnu odjeću za novorođenče
 • nekoliko pakovanja higijenskih uložaka

Čak i ako planirate porođaj kod kuće, imajte na umu da bi ipak trebalo pripremiti torbu za porodilište. Ukoliko se stanje zakomplikuje, porodilja se po hitnom postupku upućuje u bolnicu, a ovakav scenario ne bi smio da vas ostavi nespremne.

Važne informacije, zalihe u domu i transport do porodilišta

Bitne informacije, poput brojeva telefona osoba koje su na bilo koji način uključene u čitav proces, uvijek bi trebalo držati pri ruci. Ovakve informacije možete unijeti u svoj mobitel ili ih držati u torbi. Kako se termin porođaja bliži, uvijek vodite računa da je mobitel uz vas i da je baterija puna.

Sve stvari koje ste ponijeli u porodilište, trebalo bi da vas čekaju i u vašem domu. Porođaj, čak i bez dodatnih komplikacija, je veoma iscrpljujuć proces. Sati nespavanja i pretrpljen bol će iscrpiti vaše tijelo. Zbog toga je veoma važno da unaprijed pripremite zalihe, koje će vas dočekati.

Roditelji, rodbina i prijatelji će se možda ponuditi da vam donose obroke ili pomognu oko kućnih poslova u narednom periodu. Ako kod vas to nije slučaj, potrudite se da unaprijed pripremite obroke i zamrznete ih. Od novopečenih tata se u ovom periodu očekuje posebna pažnja, podrška i pomoć.

Vožnja trudnice do porodilišta

Kada je riječ o vožnji do porodilišta, i na to bi trebalo misliti ranije. Ukoliko je plan da do porodilišta putujete svojim vozilom, budite unaprijed sigurni da je ono u ispravnom stanju i da vas neće izdati na pola puta.

Ako niste sigurni da li će partner moći da vas odveze do porodilišta, organizujte nekoliko alternativa. Možete se osloniti i na prijevoz taksijem, ali se prethodno raspitajte o politici kompanije. Prijevoz taksijem može biti nesigurna opcija, posebno ako porođaj počne za vrijeme saobraćajne gužve.

Sve organizujte na vrijeme!

Sve organizujte na vrijeme, kako bi ste smanjili stres. Kada porođaj krene, posljednje o čemu bi trebalo da brinete jeste da li je torba spakovana, ko će da vas odveze do porodilišta i da li kod sebe imate svu potrebnu dokumentaciju i neophodne kontakte.

Anksioznost u trudnoći se javlja često, pa prevencija stresnih situacija mora postati prioritet. Dok se (koliko je to moguće) smireno vozite do porodilišta, bićete zahvalni što ste na vrijeme mislili i preduzeli sve korake za odličnu pripremu.

Jedna od varijabli koja takođe utiče na pojačanu anksioznost u trudnoći je strah povezan sa zdravstvenim stanjem djeteta. Kako se porođaj bliži, majka je u sve većem strahu da nešto sa bebom neće biti u najboljem redu. Zato su tu prenatalni testovi. Prenatalno testiranje omogućuje utvrđivanje zdravstvenog stanja ploda u veoma ranoj trudnoći. Testovi kao što je Moj prenatalni test već od desete sedmice trudnoće otkriva prisustvo najčešćih hromozomopatija – Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom, kao i pol djeteta. Procedura prikupljanja uzoraka za analizu je neinvazivna i uključuje uzorkovanje male doze venske krvi majke. Rezultati testiranja su spremni već za 7-10 dana.

Dobra i pravovremena organizacija je uvijek ključ uspjeha. Tako je i kada se pripremate za porođaj. Torba za porodilište bi trebalo da bude spremna sedmicama prije porođaja, a onda se samo čeka dolazak mališana, bez suvišnog stresa.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook