Savršeni čistač jetre

Sirutka je nusproizvod u procesu dobivanja sira. Prije svega, ona pomaže u hidratizaciji organizma. No njezine bjelančevine imaju višestruku korist za sportaše i tjelesno aktivne osobe. Ona je bogata esencijalnim aminokiselinama razgranatog lanca, kao što su valin, leucin i izoleucin poznate pod nazivom BCAA (engl. branched chain amino acids).

Osim proteinima, bogata je i vitaminima B2, B6, B12, C i K, enzimima i mineralima (kalcij, fosfor, kalij, magnezij). Sirutka sprječava demineralizaciju organa i kostiju, a njezini minerali održavaju tonus stanica i smanjuju mogućnost pojave visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara. Proteini sprječavaju osteoporozu, reguliraju kolesterol, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i regeneriraju jetru.

Kada se sprovodi terapija sirutkom za regeneraciju jetre, potrebno je u dužem razdoblju svakodnevno piti sirutku (od 0,5 do 1 l) a pri tom izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i svake druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Da bi se postigli što veći i brži učinci, poželjno je u istodobno jesti i mladi sir, najbolje za doručak natašte.

Sirutka se preporučuje i za mršavljenje jer njezini proteini daju osjećaj sitosti zato što utječu na povećanje razine hormona koji smanjuju apetit.

Ako pijete lijekove za jetru, nastavite ih piti. Ove upute nisu lijek, nego pomoć koja nekome može olakšati tegobe, dok nekome ne mora.

izvor dnevno.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.