Sedam biljaka koje će vam pomoći da izliječite dijabetes

Pretpostavlja se da će u idućih 20 godina dijabetes poprimiti razmjere prave epidemije. Ali alternativna medicina i najnovija istraživanja daju nadu.

Uz pravilan način života i ovih 7 biljaka možete reći “NE” dijabetesu:

1. Borovnica

Jedan od najboljih lijekova protiv dijabetesa je obična borovnica. Pokazalo se da lišće ove biljke smanjuje nivo šećera u krvi.

Dvije-tri pregršti lišća borovnice kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovog čaja dnevno.

2. Srebrna svilenica

Srebrna svilenica je indijska biljka, koja se koristi u ayurvedi već nekoliko stotina godina. Glavni sastojak ove biljke je gimnemična kiselina, koja sprečava hiperglikemiju – previsoku razinu šećera u krvi. Na jeziku Hindi ova biljka se zove gurmar – ta, koja uništava šećer.

Pokazalo se da srebrna svilenica obnavlja beta stanice gušterače i djeluje kao izulinotropik (regulira stvaranje inzulina). Prema istraživanjima, 400 mg srebrne svilenice dnevno pomaže u smanjenju šećera.

3. Artiplex (jestiva loboda)

Izraelska istraživanja su potvrdila da biljka artiplex (salt brush) pomaže kod dijabetesa tip 2. Preporučena doza je 3 grama jestive lobode dnevno.

4. Ginkgo biloba

Ginkgo se pokazao učinkovitim u liječenju simptoma dijabetesa. Ginkgo povećava dotok krvi u oči i ekstremitete i koristi se za sprečavanje dijabetičke retinopatije.

Aktivni sastojak u ginkgu se zove flavoglikozid, a preporučena doza je 50-80 mg tri puta dnevno.

5. Crni kumin

Crni kumin ili nigella sativa je poznat kao “lijek za sve bolesti osim smrti”. Crni kim posjeduje čudesna ljekovita svojstva i koristi se za mnoge bolesti od alergije do raka štitnjače.

Najnovija istraživanja potvrđuju da nigella sativa pomaže i kod dijabetesa. Preporučena doza je jedna čajna kašika ulja crnog kumina 3 puta dnevno.

6. Lišće smokve

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava – liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.

Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i uzimati to kao čaj.

7. Cimet

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, cimet pomaže u smanjenju razine šećera i holesterola u krvi.

U istraživanju pacijenti su uzimali 6g cimeta dnevno tokom 40 dana. Svoj uobičajeni režim prehrane nisu mijenjali. Na kraju istraživanja razina šećera im je pala do 30 posto. Možete dodavati cimet u jela, uzimati ga sa medom ili napraviti čaj od cimeta, savjetuje Alternativa za vas.

Čajnu kašiku mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom, te ostavite sa strane 5 minuta. Procijedite čaj i zasladite medom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.