Sedam nevjerovatnih žena koje su protresle 2013. godinu

Malala Yousafzai željela je samo obrazovanje i unatoč prijetnjama talibana u svom rodnom Pakistanu, nastavila je ići u školu, piše CNN. Odbila je da im se pokori, pa su je pokušali ušutkati metkom u glavu. Na svu sreću, nisu uspjeli. Dvije godine nakon tog događaja, Malala je postala simbol otpora i jačanja žena u Pakistanu.

Angela Merkel je nedavno osigurala treći mandat na mjestu kancelara Njemačke, jedne od najjačih ekonomskih sila na svijetu. Dokazala je da je kao vođa veoma popularna i da joj Nijemci vjeruju, a zaslužna je za najmanji procenat nezaposlenosti u posljednjih 20 godina. Po završetku trećeg mandata, Merkel će postati žena koja je najduže bila na čelu vlade Njemačke u njenoj historiji.

U junu 1963. godine atronautkinja Valentina Tereshkova ušla je u historiju kao prva žena koja je dospjela u svemir. Pedeset godina kasnije, NASA-ina inžinjerka Karen Karen Nyberg počela je svoj 167 dana dug boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Američka dirigentica Marin Alsop je ove godine postala prva žena koja je dirigirala koncertima u okviru događaja Last Night of the Proms u Royal Albert Hallu u Londonu. Koliko je bitan taj događaj govori podatak da se koncerti Promsa održavaju već 118 godina.

Alice Munro slovi za majstora savremene kratke priče, a ova Kanađanka je 2013. osvojila Nobelovu nagradu za književnost i tako postala tek 13. žena kojoj je to pošlo za rukom. Prestižno priznanje Munro su donijeli njeni radovi za koje će znalci reći da podsjećaju na one Antona Čehova.

Andrea Ahrendts punila je medijskestupce u oktobru kada je obznanjeno da napušta mjesto izvršne direktorice Burberryja kako bi se pridružila Appleu i postala potpredsjednik za maloprodaju i online trgovine.

Blogerka Yoani Sanchez stekla je svjetsku slavu zahvaljujući blogu Generation Y gdje otkriva kako je živjeti na Kubi. Sanchez kritički piše o Raulu i Fidelu Castru, a njen blog se čita širom svijeta, no najmanje na Kubi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.